Powroty bywają trudne, szczególnie do blogowania po beztroskich wakacjach;)
Sprężam się jednak, bo jak nie teraz to kiedy? Tym bardziej że mamy sezon na najlepsze polskie warzywa i owoce, a to dla mnie dobra zachęta do gotowania i eksperymentowania w kuchni.
Tak sobie myślę, że o ile w grudniu człowiek składa się głównie z mandarynek, w czerwcu z truskawek, to we wrześniu poziom pomidorów w organizmie wzrasta co najmniej trzykrotnie;) Nie mogło więc zabraknąć zupy z pieczonych pomidorów, którą podałam ze słodką śmietanka i grzankami. Pyyycha!
Polecam również inna przepisy na pomidorowe zupy:
Zupa pomidorowa z nutą wędzonej papryki
Toskańska zupa pomidorowa z serem
Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
Składniki:1kg pomidorów (najlepiej gruntowych, mięsistych)
0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka brązowego cukru
garść liści bazylii
2-3 łyżki oliwy
100ml śmietanki 18%
Pomidory umyć, przekroić na pół.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem. Na cebulę wyłożyć pomidory skórkami do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut. W garnku zagotować bulion, dodać upieczone warzywa i zblendować na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekaną bazylią.
Podawać ze śmietanką i grzankami.
Smacznego!
wspaniała zupa :)
OdpowiedzUsuńTeż taką robię ☺
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTakiej zupy nie jadłam z pomidorami pieczonymi
OdpowiedzUsuńNa ile porcji wystarczy krem?
OdpowiedzUsuńna 4-6, w zależności od wielkości porcji.
Usuń