poniedziałek, 1 lipca 2019

Pierogi z boćwiną, szpinakiem i fetą



Znowu szpinak... Ale wcale nie mdły i nie nudny, bo z dodatkiem boćwiny i sera feta. Jako że mamy na wsi zwykłe buraki ćwikłowe, to wykorzystałam ich liście, można jednak dodać burak liściowy, który oprócz smaku ma także dużą zawartość minerałów i witamin. Najlepsze są ugotowane, choć po odsmażeniu następnego dnia też były dobre.
Bardzo nam posmakowały takie pierogi z boćwiną i szpinakiem:)
 
Polecam również inne przepisy na pierogi

 

Pierogi z boćwiną i szpinakiem

Składniki (na ok 30sztuk):
200g szpinaku
pęczek boćwiny (ok 200g)
100g sera feta
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

ciasto:
1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania)
150ml gorącej wody
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju

Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Nadzienie: szpinak i boćwinę opłukać, pokroić z grubsza. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, razem zeszklić na oleju, przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić szpinak i boćwinę, smażyć kilka minut, żeby sok odparował. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, wystudzić. Ser pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem, cebulą i czosnkiem.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy.
Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty po wypłynięciu.
Podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą, posypane wiórkami sera.
Smacznego!


6 komentarzy:

Drukuj