Dla niektórych to smak dzieciństwa, ja dopiero kilka lat temu spróbowałam szyszek z ryżu preparowanego. W moim dzieciństwie robiło się jeżyki z chrupek kukurydzianych i irysów. Smakowały pysznie, ale żałuję, że wtedy nie było u nas ryżu preparowanego, bo zdecydowanie to właśnie szyszki trafiłyby w mój gust. Postanowiłam pokombinować ze smakiem i zrobiłam je o smaku słonego karmelu z orzeszkami. Dzieciom też posmakowała ta wersja;)
Polecam również inne przepisy na ciasta bez pieczenia:
- Czekoladowe salami z orzechami i żurawiną
- Bajaderki w czekoladzie
- Pischinger czyli wafle czekoladowe
- Salami... czekoladowe
- Batonik serowy w czekoladzie
- Pistacjowe kule
- Szyszki
Szyszki z ryżu preparowanego o smaku słonego karmelu
Składniki:150g ryżu preparowanego
500g krówek
100g masła
szczypta soli morskiej grubo mielonej
opcjonalnie: 3 łyżki posiekanych drobno orzeszków arachidowych
Krówki i masło rozpuścić na małym ogniu, mieszać aż postawnie jednolita masa. Posolić, wsypać ryż i orzechy, wymieszać. Gorącą masę nabierać łyżką i mokrymi dłońmi formować kulki wielkości moreli, mocno ściskając. Układać na talerzu. Szyszki wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby zastygły.
Smacznego!
cudowności!
OdpowiedzUsuńz tym słonym karmelem muszą być obłędne :) u mnie w domu robiło sie je dość rzadko choć przepadaliśmy za szyszkami :)
OdpowiedzUsuńwszyscy za nimi przepadają;)
UsuńDawno nie jadłam, a są takie pyszne, zaobserwowałam Twoją stronę na fb:)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńDawno nie jadłam takich szyszek.
OdpowiedzUsuńUwielbiam je, pamiętam ten smak z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń