Któregoś dnia (w zasadzie wieczoru) pokazałam na IG szparagi zapiekane w boczku. Szparagi zapiekane w boczku to prosty sposób na pyszne danie. Ta nasza kolacja wzbudziła niemałe zainteresowanie, więc postanowiłam dokładniej opisać jak je przygotowałam.
Polecam również inne przepisy na szparagi:
- Makaron ze szparagami w sosie serowym
- Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami
- Szparagi smażone z boczkiem
Szparagi zapiekane w boczku
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów (najlepiej cienkich)
100g wędzonego boczku w plastrach (parzony lub surowy)
do podania: tarty parmezan, sadzone jajko...
Gdy już zaopatrzycie się w pęczek zielonych szparagów, pamiętajcie, że szparagi mają twarde końce, dlatego należy je w odpowiednim miejscu odciąć lub przełamać. Jedną ręką trzymam szparag w połowie jego długości, drugą chwytam za końcówkę (od ściętej strony), przełamuję - pęka we właściwym miejscu. Następnie należy je dobrze umyć, żeby nie było piasku szczególnie w główkach. Ugotować je na parze ok 5 minut, włożyć do zimnej wody. Podzielić po 3 pędy i owinąć je plastrami wędzonego boczku. Ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 15 minut w temp 200stC. Podawać z sadzonym jajkiem, posypane startym serem typu parmezan.
Smacznego!
1 pęczek zielonych szparagów (najlepiej cienkich)
100g wędzonego boczku w plastrach (parzony lub surowy)
do podania: tarty parmezan, sadzone jajko...
Gdy już zaopatrzycie się w pęczek zielonych szparagów, pamiętajcie, że szparagi mają twarde końce, dlatego należy je w odpowiednim miejscu odciąć lub przełamać. Jedną ręką trzymam szparag w połowie jego długości, drugą chwytam za końcówkę (od ściętej strony), przełamuję - pęka we właściwym miejscu. Następnie należy je dobrze umyć, żeby nie było piasku szczególnie w główkach. Ugotować je na parze ok 5 minut, włożyć do zimnej wody. Podzielić po 3 pędy i owinąć je plastrami wędzonego boczku. Ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 15 minut w temp 200stC. Podawać z sadzonym jajkiem, posypane startym serem typu parmezan.
Smacznego!
prosto a pysznie :) ja w tym roku w końcu przekonałam się do szparagów :)
OdpowiedzUsuńu mnie ze szparagami była miłość od pierwszego kęsa;)
Usuń