Rabarbar za chwilę ustąpi miejsca truskawkom. Już nie mogę się doczekać:) A tymczasem zapraszam na sernik z rabarbarem.
Polecam również inne serniki:
- Sernik marmurkowy
- Najlepszy sernik z borówkami
- Sernik królewski z wiśniami
- Sernik królewski
- Aksamitny sernik
- Sernik lekki jak chmurka
- Czekoladowy sernik ze śliwkami
- Sernik kokosowy
Sernik z rabarbarem
Składniki:800g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
2/3 szklanki cukru
4 duże jajka
1 op. budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru
1 op. biszkoptów (u mnie podłużne, ok 100g)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego 2-3 godziny przed pieczeniem należy wyjąć je z lodówki.
Twaróg, żółtka, cukier ekstrakt utrzeć. Wsypać budyń i mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.
Dno formy (u mnie tortownica 22cm) wyłożyć biszkoptami, wylać masę serową, wyrównać. Z wierzchu wyłożyć rabarbar, zatapiając go w masie.
Piekarnik nagrać do 180stC, na dno wstawić naczynie z gorącą wodą.
Sernik wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150stC i piec przez godzinę. Po upieczeniu uchylić lekko drzwi piekarnika, studzić sernik przez kolejną godzinę, a następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Jeżeli smakuje tak jak wygląda to rewelacja!
OdpowiedzUsuńprzepiękny!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńwygląda perfekcyjnie :) już sobie wyobrażam jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPrzepis tym razem nie dla mnie, bo ani nie lubię sernika ani rabarbaru.
OdpowiedzUsuńoj, szkoda:(
Usuń