Sekretem kremowego risotto jest odpowiedni ryż oraz
sposób gotowania, polegający na dolewaniu kolejnej porcji bulionu dopiero gdy
poprzednia się wchłonie. Wbrew pozorom to danie nie jest trudne, wymaga jedynie
uwagi i cierpliwości.
Poniżej zobaczycie, jak przygotować risotto krok po kroku.
Polecam również przepisy na inne potrawy z ryżem i kaszą:
- Risotto z krewetkami
- Risotto z borowikami i szałwią
- Pilaw z kurczakiem
- Chłopskie kaszotto
- Pęczotto z grzybami i boczkiem
- Pikantny czekoladowy gulasz z ryżem i pistacjami
- Pilaw prawie uzbecki
- Zapiekany ryż z pomidorami i szaszłyki z indyka
Risotto ze szpinakiem
Składniki na 4
porcje:
150g ryżu arborio
1 mała cebula
150g ryżu arborio
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
50g suszonych pomidorów
2 garści szpinaku baby
2 garści szpinaku baby
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 łyżka masła
100ml białego wytrawnego wina
500ml gorącego bulionu warzywnego
4 łyżki tartego sera (parmezan, grana padano)
gałązka tymianku
sól
pieprz
1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Olej wlać do głębokiej patelni, zeszklić cebulę i czosnek (nie rumienić!). Wsypać ryż, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte olejem.
1 łyżka masła
100ml białego wytrawnego wina
500ml gorącego bulionu warzywnego
4 łyżki tartego sera (parmezan, grana padano)
gałązka tymianku
sól
pieprz
1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Olej wlać do głębokiej patelni, zeszklić cebulę i czosnek (nie rumienić!). Wsypać ryż, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte olejem.
2. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Dodać do ryżu,
wymieszać. Wlać wino, zredukować na dużym ogniu. Wlać ¼ bulionu, ciągle
mieszając gotować, aż płyn się wchłonie. Wlać kolejną cześć bulionu, znów
gotować, aż się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i
znów mieszając gotować, aż ryż będzie al'dente.
3. Pod koniec gotowania dodać szpinak, masło, doprawić
solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie,
a danie nabierze kremowej konsystencji.
4. Do risotta dodać starty ser, wymieszać. Gorące risotto
wyłożyć na talerze, posypać odrobiną sera.
Smacznego!
Smacznego!
Bardzo lubię takie dania☺
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńjak pięknie pokazane :) uwielbiam risotto - choć u mnie ostatni pęczotto rządzi :D
OdpowiedzUsuńpęczotto też lubimy, ale jakoś częściej gotuję je w chłodniejszą porę roku:)
UsuńŁadnie się prezentuje nie tylko wizualnie, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, jest przepyszne! Mniam!
OdpowiedzUsuń