Ciastka owsiane to coś, co sprawia, że czas na chwilę się zatrzymuje, gdy beztrosko sięgam po kolejne. I wcale nie mam wyrzutów sumienia, bo mają bardzo zdrowy skład (zawierają m.in. witaminę C oraz witaminy z grupy B ;)
Polecam również inne przepisy na zdrowe ciasteczka:
- Ciastka owsiane bez cukru
- Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą
- Ciasteczka owsiano-bananowe z czekoladą i orzechami
- Owsiane ciastka razowe z czekoladą
- Owsiano-daktylowe kulki mocy
Ciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą
Składniki (na ok 25 sztuk):1,5 szklanki płatków owsianych górskich
150g masła orzechowego
1 jajko
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g gorzkiej czekolady
szczypta soli (jeśli masło jest niesolone)
Masło orzechowe utrzeć z jajkiem i miodem, wsypać płatki i proszek do pieczenia, wymieszać.
Dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układac na blasze w niewielkich odstępach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 minut w temp. 180stC do zarumienienia. Upieczone ciastka ostudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
pyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie ciasteczka, idealne do popołudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuńOo. Dawno nie jadłam takich ciasteczek.
OdpowiedzUsuńJak kupne ze sklepu, tylko o niebo lepsze :)
OdpowiedzUsuńciastka są kruche czy miękkie i ciągnące?
OdpowiedzUsuńSą kruche
UsuńNajlepsze są świeże czy jak trochę odleżą?
OdpowiedzUsuńLeżenie nie wpływa na smak, trzymam w zamkniętej puszce. Po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe, są bardziej miękkie, ale nie ciągnące. Po ostudzeniu stają się bardziej kruche
UsuńNajlepsze ciasteczka.Ja robię je w wersji bez czekolady lub w wersji że po upieczeniu macam dno ciastka w gorzkiej czekoladzie.Obie wersje przepyszne i nie przechowuje ich bo zwyczajnie nie ma co.Znikają błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńJa dalam banana zamiast miodu I tez pyszne !!!!
OdpowiedzUsuń