Marnowanie żywności to temat bardzo aktualny, dlatego z wielką przyjemnością uczestniczyłam w warsztatach z marką Sokołów, których tematem było "Zero waste – 100% smaku bez marnowania żywności".

"Firma Sokołów SA przywiązuje szczególną wagę do zasad zrównoważonego rozwoju – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Czujemy się odpowiedzialni nie tylko za produkty, które dostarczamy konsumentom, ale też za środowisko, w którym działamy. Dlatego tematem naszych ostatnich warsztatów było „Zero waste”. Wspólnie z szefem kuchni Piotrem Kucharskim, staraliśmy się pokazać, jak ograniczać generowanie odpadków oraz jak najpełniej wykorzystywać te produkty, którymi dysponujemy. W oparciu o proste, a jednocześnie bardzo pomysłowe przepisy, wspólnie przygotowaliśmy znakomite dania."
Pod okiem Piotra Kucharskiego przygotowaliśmy 4 dania.
"Z użyciem resztek wędlin, powstały smażone krokiety z kaszy mazurskiej. Ich doskonałym dopełnieniem stał się sos przygotowany na bazie pasty mięsno-warzywnej (np. Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką). Ziemniaki w stylu „Zero waste” to danie proste, a jednocześnie zaskakujące wyśmienitym smakiem. Pieczony ziemniak został zaserwowany w towarzystwie takich dodatków, jak starta łodyga brokułu, podsmażone resztki wędlin i pieczonego mięsa oraz z chrupiącymi chipsami z obierków marchwi. Całości dopełnił wyjątkowo aromatyczny sos, z długo gotowanego wywaru na bazie kości z pieczonego mięsa, obierek z warzyw, głąba kapusty i zwiędłych ziół, z bukietem przypraw. Trzecie danie było pomysłem na wykorzystanie jedzenia, które często zostaje po wielkanocnym ucztowaniu. Resztki pasztetu, szynki, białej kiełbasy czy jaj, można podać zapieczone w smakowitych, drożdżowych bułeczkach." Ugotowana do krokietów kasza posłużyła również jako składnik deseru z musem jabłkowym i orzechami.
Ziemniaki w stylu no waste

Wywar/sos:
kości z pieczonego mięsa np. żeberka
obierki z warzyw
głąb kapusty
zwiędnięte zioła
3 cebule
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gwiazda anyżu
100 g przecieru pomidorowego
Dodatki:
4 ziemniaki do pieczenia
łodyga z brokuła
wędliny (mogą być obeschnięte)
obierki z marchewek
pieczone mięso
dymka
Sposób przygotowania:
Składniki na wywar (z wyjątkiem przecieru pomidorowego) umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu kilka godzin. W trakcie umieścić w metalowym sitku ziemniaki i ugotować je na parze (można podobnie zrobić z innymi warzywami, które chcemy wykorzystać w najbliższym czasie). Gdy wywar się zredukuje, odcedzić go. Do przecedzonego płynu dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez jakiś czas aż sos się zagęści.
W czasie gdy wszystko się gotuje przygotować dodatki. Obrać łodygę brokuła i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą chrupiące. Obierki marchewki dokładnie osuszyć i usmażyć w głębokim oleju. Wyjąć, odcedzić na ręczniku papierowym, przyprawić solą i pieprzem. Mięso porwać na kawałki i podsmażyć na patelni. Dymkę posiekać.
Na głęboki talerz wyłożyć ziemniaka przekrojonego na krzyż. Do środka nałożyć ulubione dodatki które wcześniej zostały przygotowane. Dookoła ziemniaka nalać po 2-3 łyżki sosu.
Po wspólnej uczcie na zakończenie warsztatów każdy uczestnik dostał upominki od firmy Sokołów: zestawy produktów, w tym nowe dania serii "Z gruntu dobre" oraz woreczki bawełniane do przechowywania produktów, np. warzyw, owoców czy pieczywa, zgodnie z ideą zero waste. Dziękuję Organizatorom za możliwość uczestniczenia w warsztatach:)
W artykule wykorzystałam zdjęcia i materiały prasowe firmy Sokołów.
zdecydowanie trzeba marnować mniej żywności:)
OdpowiedzUsuńWspaniała kampania. Ja także staram się nie marnować żywności.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Nie marnuję,wszystko zużywam na bieżąco i mroze co sie da,świetne wydarzenie ☺
OdpowiedzUsuńZgłosiłam się do konkursu przez mail, fajnie,ze warunki trochę zmienione, może akurat coś się spodoba😉
OdpowiedzUsuńświetnie;) dziękuję za zgłoszenie!
UsuńTakie akcje jak najbardziej na plus. Gratuluję pomysłu.
OdpowiedzUsuńSuper warsztaty, też miałam okazję uczestniczyć :)
OdpowiedzUsuń