Sos nadaje sałatce charakteru i decyduje o smaku całości. Dopiero po dodaniu dressingu kilka wrzuconych razem do jednej miski składników staje się sałatką. Przygotowując dressingi i sosy najpierw mieszamy sól i miód z octem lub sokiem z cytryny, a następnie dodajemy oliwę. Dzięki temu sól dobrze się rozpuści, a sos będzie miał odpowiedni smak. Suszone zioła przed wsypaniem do sosu najlepiej rozetrzeć palcami, dzięki czemu sos będzie bardziej aromatyczny. Pamiętać też warto, że sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem, żeby nie straciła na soczystości i kruchości. Poniżej znajdziecie kilka podstawowych przepisów na dressingi i sosy, które można modyfikować po swojemu dodając dodatkowe składniki, jak na przykład zioła, ser feta lub parmezan, anchois, chrzan, sos sojowy. Takie sosy dobrze komponują się z sałatkami ze świeżych warzyw.
Polecam także inne przepisy na sosy:
Klasyczny winegret
1 łyżka octu winnego białego lub soku z cytryny3 łyżki oliwy
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy dijon, posiekane zioła, czosnek, miód
Ocet (lub sok z cytryny), musztardę, sól i pieprz wymieszać, wlać oliwę, wymieszać trzepaczką, żeby powstał gładki sos. Sos można przechowywać w lodówce 2-3 dni, przed użyciem dokładnie wstrząsnąć.
Dressing francuski
1 łyżka soku z cytryny albo octu winnego lub jabłkowego3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
duża szczypta ziół prowansalskich
sól
pieprz czarny świeżo mielony
opcjonalnie: czosnek
Miód, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i roztarte zioła wymieszać. Wlać oliwę, wymieszać trzepaczką, żeby powstał gładki sos. Można również dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Sos miodowo-musztardowy
po 2 łyżki miodu, musztardy (np. dijon), octu winnego, oliwyszczypta soli i pieprzu
opcjonalnie: zioła (cząber, tymianek, oregano)
Wszystkie składniki wymieszać na gładki sos.
Winegret balsamiczny
3 łyżki oliwy3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
opcjonalnie: szczypta chili
Wymieszać miód, musztardę, ocet, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek. Wlać oliwę, wymieszać trzepaczką, żeby powstał gładki sos. Można również dodać szczyptę chili.
Muszę przetestować ten świetny przepis.
OdpowiedzUsuńNa pewno któryś wypróbuję.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!