poniedziałek, 18 marca 2019

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)

 
To był nasz piątkowy obiad. Prosty, bez udziwnień, bez wyszukanych składników. Dorsz w stylu Livorno, czyli baccalà alla Livornese. Wydawać by się mogło, że tak włosko brzmiąca nazwa zobowiązuje, ale w rzeczywistości jest to prosta potrawa z Toskanii, w której skład wchodzi ryba, pomidory, cebula, czosnek. Chcąc zgłębić temat i poszukując oryginalnych przepisów, znalazłam wiele modyfikacji, m.in. z ziemniakami, z papryką, z oliwkami czy kaparami. Oliwki i kapary jakoś szczególnie przemówiły do mojej kulinarnej wyobraźni. Samo danie mimo swej prostoty smakuje wspaniale, dlatego zachęcam do przygotowania nawet dziś, nie czekając na piątek:)

 

Polecam również inne przepisy z rybą w roli głównej:  

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)

Składniki (4 porcje):

500g filetów z dorsza
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżka kaparów (kwiaty)
2 łyżki oliwek bez pestek
garść liści bazylii
natka pietruszki
mąka do obtoczenia ryby
sól
pieprz
oregano
przyprawa do ryb 

Rybę podzielić na kawałki, oprószyć przyprawą do ryb, odstawić na 15 minut.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę smażyć razem, a następnie zalać pomidorami. Zagotować, doprawić lekko i dusić pod przykryciem ok 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
Rybę obtoczyć w mące, podsmażyć z obu stron na pozostałej oliwie.
Oliwki przekroić na pół, razem z kaparami dodać do sosu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekana natkę i bazylię, wyłożyć rybę. Przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut.
Można podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem albo świeżą bagietką.
Smacznego! 




5 komentarzy:

Drukuj