Sernik królewski to na równi z krakowskim czy wiedeńskim swego rodzaju klasyka wśród serników. Co nie znaczy, że nie można go modyfikować na swój gust. Bazując na rodzinnym przepisie upiekłam nieco inną wersję sernika, który natychmiast został okrzyknięty najpyszniejszym królewskim sernikiem ever. I nawet lepszy, niż ten od Siostry Anastazji;)
Polecam również inne przepisy na serniki:
- Sernik pistacjowy z malinami
- Sernik Izaura
- Sernik marmurkowy
- Sernik z rabarbarem
- Sernik królewski z wiśniami
- Sernik królewski
- Aksamitny sernik
- Sernik lekki jak chmurka
- Czekoladowy sernik ze śliwkami
- Sernik kokosowy
- Najlepszy sernik z borówkami
- Sernik baskijski z La Viña
Sernik królewski z wiśniami
Składniki:ciasto:
2,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
0,5 szklanki drobnego cukru
200g masła
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa serowa:
800g twarogu półtłustego lub śmietankowego
250ml śmietanki 36%
2/3 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
sok i skórka otarta z cytryny
1 słoik wiśni w syropie (400ml)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, proszek i cukier wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do suchych składników, dodać śmietanę i zagnieść ciasto (jeśli będzie mocno się kleić, dosypać trochę mąki). Ciasto podzielić na 5 kawałków, z każdego uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do zamrażarki lub na noc do lodówki.
Wiśnie osączyć na durszlaku (syrop można wykorzystać do ugotowania np. kisielu czy kompotu).
Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać śmietankę, cukier, sok i skórkę z cytryny, żółtka jaj, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 3 kawałki ciasta zetrzeć na dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na dnie formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 180stC. Formę z ciastem wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Na ciasto wyłożyć masę serową, z wierzchu poukładać osączone wiśnie i na wiśnie zetrzeć pozostałe ciasto.
Wstawić do piekarnika, piec 45 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu studzić przez godzinę przy uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Wow! Wygląda naprawdę królewsko ! ;D
OdpowiedzUsuńTo ja się wpraszam na kawałek sernika i kawkę :)
OdpowiedzUsuńwszystkie wypieki z wiśniami uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł z tym dodaniem wiśni :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! A mogą być wiśnie mrożone ?
OdpowiedzUsuńz mrożonymi nie próbowałam, ale myślę, że jak najbardziej można upiec z mrożonymi. Tylko najlepiej, żeby były bez pestek;)
UsuńA mogą być wiśnie mrożone?
OdpowiedzUsuńSernik bardzo dobry, cytryna i skórka cytrynowa nadają super smak.
OdpowiedzUsuńtak, skórka dodaje smaku;)
UsuńJaką śmietanę dodać do ciasta? 12,18,30,36?
OdpowiedzUsuńkwaśną, najlepiej 18%
UsuńDlaczego mi nie urósł
OdpowiedzUsuńSernik nie musi rosnąć, nawet jeśli urośnie, to bardzo często po upieczeniu opada. Jeśli dodajemy ubite białka do masy serowej, wtedy sernik może być bardziej lekki, ale też bardzo często po upieczeniu po prostu opadnie do wyjściowego poziomu
Usuń