Przedszkola w dawnym Związku Radzieckim wszystkie miały chyba takie same ustalane odgórnie menu. Gdybym teraz zapytała kogoś z mojego pokolenia, jakie danie lubili i zapamiętali, z pewnością byłaby to zapiekanka twarogowa. Być może był to sposób na przemycenie do diety dzieci twarogu albo urozmaicenie serowych potraw (serniczki również się pojawiały w menu), trzeba jednak przyznać, że bardzo skuteczny. Zapiekankę lubił każdy i zjadał do ostatniego okruszka.
Dlatego pomyślałam o zapiekance, gdy naszła mnie ochota na coś serowego. Powiedziałabym, że to taka kuzynka sernika, bo smakuje podobnie, ale przygotowanie jej jest o wiele prostsze. Dodałam jabłka i rodzynki, ale z powodzeniem można wykorzystać jakieś inne sezonowe owoce - maliny, jeżyny, porzeczki, morele (raczej nie mrożone, żeby nie puściły za dużo soku). Zapiekanka nie jest słodka, można podać z ulubionym dżemem, miodem.
Upiekę ją ponownie, gdy znów najdzie mnie ochota na kawałek sernika;)
Polecam także inne przepisy na szybkie dania z twarogu:
- Twarogowa zapiekanka z kaszą manną
- Zapiekanka twarogowa z gruszką
- Syrniki owsiane
- Syrniki z mąką ryżową
- Syrniki z czekoladowym nadzieniem
- Syrniki z mascarpone
- Syrniki bananowe
- Syrniki z patelni
Zapiekanka twarogowa z jabłkami
Składniki:300g twarogu półtłustego
100ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki rodzynków
2 jabłka (szara reneta, antonówka)
opcjonalnie - płatki migdałowe do posypania
Twaróg, cukier, śmietankę i żółtka zblendować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę, delikatnie wymieszać z masą serową. Wsypać rodzynki i znów delikatnie wymieszać.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.
Do żaroodpornej formy (u mnie 18x25cm) wlać masę serową, na wierzchu ułożyć kawałki jabłek, posypać płatkami migdałowymi.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC (termoobieg), masa serowa na środku musi być ścięta. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok 20 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego!
mam ochotę na duży kawałek :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł ☺☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńTa jest jak marzenie. Piękne i smacznie wygląda.
Pozdrowionka! :)
Wspaniale!
OdpowiedzUsuńTaki serniczek na szybko.
:)
Wygląda przepysznie! Uwielbiam połączenie takich smaków!
OdpowiedzUsuńGenialny przepis, robilam juz zapiekanke z twarogu, ale z warzywami, nie pomyslalam, zeby zrobic ja na slodko. Pycha :-)
OdpowiedzUsuń