poniedziałek, 28 stycznia 2019

Pizza z gruszką i szynką dojrzewającą



Pizzę chyba lubi większość z nas i wiele osób piecze ją w domu. Przepis na ciasto do pizzy już macie, to teraz pora na kolejne zestawienie dodatków. Już kiedyś wspominałam, że nie lubię, gdy pizza jest przeładowana dodatkami. Dlatego stawiam na wyraziste w smaku składniki, które doskonale łączą się ze sobą. Gruszka, dojrzewająca szynka, ser z niebieską pleśnią i orzechy włoskie. Tylko i aż tyle. I oczywiście cienkie ciasto. I jeszcze oliwa do polania. To w zupełności wystarczy:)


Składniki (na 2 duże pizze):
400g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej)
250ml wody mineralnej
20g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy

dodatki:
sos pomidorowy
100g tartej mozzarelli
1 gruszka (np. konferencja)
100g szynki dojrzewającej (typu szwarcwaldzka, u mnie Szynka Sarmacka Sokołów)
50g sera z niebieską pleśnią (typu lazur)
garść orzechów włoskich
rukola


Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i pół szklanki wody, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy i wypełni prawie całą szklankę.
Mąkę przesiać z solą do miski, wlać wodę, zaczyn i wyrobić miękkie gładkie ciasto. Wyrabianie zazwyczaj trwa ok 10 minut, a ciasto przestaje być klejące. Wlać oliwę, znów wyrabiać kilka minut, aż cała wchłonie się w ciasto. Z ciasta uformować kulę, posmarować oliwą (zapobiegnie to wysychaniu ciasta z wierzchu), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok 1-1,5h (powinno co najmniej podwoić objętość).
Po tym czasie ciasto podzielić 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta.

Gruszkę pokroić w cienkie plastry, ser z pleśnią pokruszyć.
Na ciasto wyłożyć składniki: sos, mozzarellę, pleśniowy ser, gruszkę oraz orzechy, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Na ok 2 minuty przed końcem pieczenia na pizzę wyłożyć plastry szynki.
Po upieczeniu posypać rukolą.
Pizzę można również upiec na kamieniu, który należy rozgrzewać w piekarniku przez ok godzinę.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. wygląda lepiej niż z pizzerii ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe pizze, bo zazwyczaj nie mają w sobie najtańszej szynki i masy tłuszczu, który aż spływa po rękawach... Takie przepisy są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda genialnie :) jak ją zobaczyłam to też musiałam zrobić pizze :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj