Kto był grzeczny w tym roku i czeka na Mikołaja? A ciasteczka z mlekiem przygotowane?
Upiekłam wieczorem twarogowe rogaliki z nadzieniem z powideł śliwkowych, a rano już ich nie było. Czyżby faktycznie przyszedł Mikołaj i zjadł?:)
Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka
200g twarogu
150g masła
250g mąki
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mak do posypania
1słoik (250ml) powideł śliwkowych
opcjonalnie: cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło posiekać z mąką.
Jajko rozmącić, 1/3 odlać (będzie potrzebne do posmarowania rogalików). Twaróg, 2/3 jajka i cukier rozetrzeć, dodać do mąki, zagnieść ciasto. Z ciasta uformowac kulę, owinąć folią i schłodzić przez godzinę.
Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy ok 25cm, przekroić na 4 części, a każdą jeszcze na pół, żeby wyszło 16 trójkątów. Na każdy nałożyć ok pół łyżeczki powideł, zwinąć. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem. Tak samo rozwałkować i pokroić pozostałe kawałki ciasta.
Rogaliki posmarować jajkiem, posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut w temp. 180stC.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
- Rogaliki twarogowe z różą
- Rogaliki z pomarańczą
- Rogaliki karmelowo-kawowe
- Serowe uśmiechnięte ciasteczka (usteczka)
- Kruche pełnoziarniste rogaliki z nadzieniem
- Kruche nadziewane rogaliki
Twarogowe rogaliki z powidłami
Składniki (na ok 30szt):200g twarogu
150g masła
250g mąki
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mak do posypania
1słoik (250ml) powideł śliwkowych
opcjonalnie: cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło posiekać z mąką.
Jajko rozmącić, 1/3 odlać (będzie potrzebne do posmarowania rogalików). Twaróg, 2/3 jajka i cukier rozetrzeć, dodać do mąki, zagnieść ciasto. Z ciasta uformowac kulę, owinąć folią i schłodzić przez godzinę.
Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy ok 25cm, przekroić na 4 części, a każdą jeszcze na pół, żeby wyszło 16 trójkątów. Na każdy nałożyć ok pół łyżeczki powideł, zwinąć. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem. Tak samo rozwałkować i pokroić pozostałe kawałki ciasta.
Rogaliki posmarować jajkiem, posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut w temp. 180stC.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
W sam raz na święta :D
OdpowiedzUsuńale cudowne! ;)
OdpowiedzUsuńurocze maleństwa, jak znam życie u mnie by długo nie poleżały :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować tych rogalików, bo wyglądają bajecznie!
OdpowiedzUsuń