Świątecznych przepisów ciąg dalszy;) Dziś coś dla tych, którzy ze słodyczy wolą śledzie. Ale żeby nie było tak całkiem wytrawnie, śledzie przygotowałam ze śliwkami. Przepis prosty, składniki są ogólnodostępne, jedynie potrzebny jest czas na "przegryzienie się" smaków, za to efekt bardzo smakowity:) Można filet śledzia zawinąć w roladkę ze śliwką, ale ja poszłam na łatwiznę i pokroiłam filety w kawałki. Pyszne wyszły!
Polecam również inne przepisy na Wigilię:
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Wigilijna kapusta z grzybami
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Uszka i pierogi z kapustą i grzybami
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami
Smażony karp z karmelizowaną cebulą
Ryba po grecku (najlepsza)
Śledzie pod szubą
Śledzie w cytrusach
Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej
- Śledzie gajowego (z grzybami)
Śledzie ze śliwkami
Składniki:4-5 filetów śledziowych a'la matias
2 cebule
100g śliwek kalifornijskich
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
2-3 łyżki oleju do smażenia cebuli
3-4 goździki
1 łyżeczka kolendry
pół łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka majeranku
czarny pieprz
50ml octu do namoczenia
olej do zalania śledzi
Śledzie moczyć w wodzie z dodatkiem octu ok 2-3 godzin. Wyjąc, opłukać, osaczyć na papierowym ręczniku.
Przyprawy utłuc w moździerzu.
Śliwki pokroić w kostkę (jeśli są małe wystarczy przekroić na pół). Jeśli śliwki są mocno wysuszone, przed pokrojeniem można zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 30 minut, następnie wodę zlać.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać miód, koncentrat, śliwki i wymieszać, ostudzić.
W słoiku układać warstwami: śledzie, posypać mieszanką przypraw, następnie położyć warstwę cebuli, zalać olejem. Słoik zakręcić, wstawić od lodówki na 3 dni, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!
może skorzystam z przepiu bo tak szukam jakiegoś fajnego pomyslu na śledzie
OdpowiedzUsuńzachęcam;) pysznie smakują, a słodycz śliwek pasuje do smaku śledzi
Usuńapetyczna wersja:)
OdpowiedzUsuńśledziki zrobiłam bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńCudowny przepis napewno zrobię go na Święta pozdrawiam czekam na nowe pomysły
OdpowiedzUsuńPyszne,zalane olejem lnianym...Surowym. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobię na święta już kolejny raz. Pycha
OdpowiedzUsuńjaki olej polecacie do zalania?
OdpowiedzUsuńTu sprawdzi się olej rzepakowy, z pestek winogron lub słonecznikowy.
Usuń