sobota, 22 grudnia 2018

Kompot wigilijny z suszu



Macie już zestawienie wszystkich 12 dań, które zagoszczą na wigilijnym stole?
Jeśli jeszcze szukacie pomysłów, zapraszam do zakładki Boże Narodzenie, a z pewnością jakiś pomysł przypadnie do gustu;)
I oczywiście nie może zabraknąć aromatycznego wigilijnego kompotu z suszu. Żeby był esencjonalny i pełny smaku, warto ugotować go dzień wcześniej albo rano w Wigilię.

Kompot wigilijny z suszu

Składniki:
100g suszonych jabłek
100g suszonych śliwek z pestką
100g rodzynków
100g suszonych gruszek
0,5 szklanki suszonej aronii
1 pomarańcza
1 mała cytryna
kawałek cynamonu
2-3 goździki
2-3 łyżki miodu

Do dużego garnka wlać ok 4 litry wody, dodać suszone owoce, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień, żeby kompot lekko "mrugał", i gotować ok 20 minut. Pomarańczę i cytrynę dokładnie wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki, razem z cynamonem i goździkami dodać do kompotu, dosłodzić do smaku, gotować jeszcze 10 minut.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Uwielbiam, dla mnie to obowiązkowy smak Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. obowiązkowa pozycja na święta;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały, cudowny smak obowiązkowo na wigilijnym stole życzę dużo zdrowia z okazji Swiąt i cudownych wspaniałych przepisów pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń

Drukuj