sobota, 10 listopada 2018

Udka kaczki z jablkami

 
Świąteczny obiad musi być wyjątkowy, niecodzienny. Kaczka z jabłkami jest takim właśnie niecodziennym daniem. Dla ułatwienia sobie przygotowań postanowiłam upiec udka kaczki. Ale następnym razem pójdę na całość;)

Udka kaczki z jablkami 

Składniki:
8 udek kaczki
2 jabłka (szara reneta, bojken)
sól
pieprz
czerwona papryka
majeranek
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu 

Czosnek posiekać. Udka natrzeć solą, przyprawami i czosnkiem, odłożyć na kilka godzin.
Jabłka pokroić w ósemki, wykroić gniazda nasienne. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć i piec przez 80 minut w temp. 180stC. Następnie zdjąć pokrywkę, włożyć kawałki jabłka, piec jeszcze 20 minut.
Podawać z ziemniakami, kopytkami, żurawiną.
Smacznego!  


7 komentarzy:

  1. z kaczki lubię piersi, szczególnie takie z chrupiącą skórką :) Ale nogi też chętnie zjem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ta skórka musi być chrupiąca! Z chęcią zjadłabym tak przygotowaną kaczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow ten Twój obiad wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przecudne Ci te kacze nóżki wyszły! I ta zapieczona skórka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj