Świąteczny obiad musi być wyjątkowy, niecodzienny. Kaczka z jabłkami jest takim właśnie niecodziennym daniem. Dla ułatwienia sobie przygotowań postanowiłam upiec udka kaczki. Ale następnym razem pójdę na całość;)
Udka kaczki z jablkami
Składniki:8 udek kaczki
2 jabłka (szara reneta, bojken)
sól
pieprz
czerwona papryka
majeranek
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
Czosnek posiekać. Udka natrzeć solą, przyprawami i czosnkiem, odłożyć na kilka godzin.
Jabłka pokroić w ósemki, wykroić gniazda nasienne. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć i piec przez 80 minut w temp. 180stC. Następnie zdjąć pokrywkę, włożyć kawałki jabłka, piec jeszcze 20 minut.
Podawać z ziemniakami, kopytkami, żurawiną.
Smacznego!
z kaczki lubię piersi, szczególnie takie z chrupiącą skórką :) Ale nogi też chętnie zjem ;)
OdpowiedzUsuńAleż ta skórka musi być chrupiąca! Z chęcią zjadłabym tak przygotowaną kaczkę :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z tym w 100% :)
UsuńBardzo smakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńwow ten Twój obiad wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńApetycznie to mało powiedziane :)
UsuńPrzecudne Ci te kacze nóżki wyszły! I ta zapieczona skórka, mniam :)
OdpowiedzUsuń