Światowy dzień makaronu najlepiej uczcić... makaronem;) Dlatego do Lubelskiego kociołka wrzucamy dziś wszelkiego rodzaju makaron: spaghetti, tagliatelle, farfalle, penne, cannelloni, lasagne, tortellini... U nas na talerzach smakujemy tagliatelle, które swój piękny zielony kolor zawdzięczają algom morskim. Podałam go z krewetkami w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. Pycha!
Polecam również przepisy na inne włoskie dania z makaronem
- Lasagne
- Tradycyjna carbonara
- Gnocchi z sosem pomidorowym i serem
- Pasta alla norma sicilana
- Spaghetti z pesto
- Muszelki (conchiglioni) nadziewane serem
- Ravioli w kurkami i kurczakiem
- Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem
- Tagliatelle z krewetkami w winie
- Makaron z warzywami w winnym sosie
Tagliatelle z krewetkami i pomidorami
Składniki na 2 porcje:200g makaronu tagliatelle
300g świeżych krewetek
2 ząbki czosnku
100ml białego wina
100ml śmietanki 30%
200g pomidorów cherry
pęczek pietruszki
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól
świeżo mielony pieprz
cytryna do podania
Krewetki oczyścić: usunąć głowy, pancerz z ogona, wyciągnąć czarną "nitkę" na grzbiecie krewetki. Dokładnie opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku.
Pomidory zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzątku, wyjąć, zdjąć skórki.
Na patelni rozpuścić masło z oliwą, rzucić pokrojony w plasterki czosnek, smażyć kilka sekund. Na patelnię wrzucić krewetki, smażyć po ok 2 minuty z każdej strony. Dodać pomidory, zalać białym winem, zagotować i odparować przez ok minutę. Wlać śmietankę, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron al'dente w lekko osolonej wodzie.
Makaron odcedzić, wyłożyć na patelnie do krewetek, wymieszać. wyłożyć na talerze, podawać z cytryną.
Smacznego!
Przepysznie podane krewetki :)
OdpowiedzUsuńapetycznie podane:)
OdpowiedzUsuń