Urocze są te piegowate maślane rogaliki;) Od razu po wyjęciu z piekarnika były takie rumiane, mięciutkie, że nie mogłam się powstrzymać i chapnęłam jednego. A niech mówią, że gorącego ciasta nie wolno jeść, ale dla takiego smaku było warto:)
Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:
- Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon
- Bułeczki z młodą kapustą
- Domowe lubelskie cebularze
- Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką
- Strucla z orzechami
- Jagodzianki z kruszonką
- Bułeczki z jabłkami i kruszonką
Maślane rogale z makiem
Składniki (na 12 sztuk):
350g mąki
15g drożdży
2 łyżki cukru
2 jajka
180ml mleka
1 łyżka masła
2 łyżki maku
1 łyżka oleju
50 g miękkiego masła do posmarowania
cukier perlisty do posypania
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając mak oraz rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 kawałki. Każdy rozwałkować na krąg o grubości ok 5mm, posmarować masłem, pokroić na 4 części. Zwinąć rogaliki, ułożyć na blasze w sporych odstępach, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed pieczeniem rogale z wierzchu posmarować białkiem, posypać cukrem (opcjonalnie). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 minut w temp. 170stC (góra - dół). Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Smacznego!
też bym chapneła :D i to nie jednego, bo wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe! :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda z tymi kropeczkami :)
OdpowiedzUsuńRogale jak z najlepszej francuskiej piekarni! Aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają.
OdpowiedzUsuń