Serniczki na śniadanie, podwieczorek lub kolację? Tak! Te są wyjątkowo pyszne. Wiem, wiem - piszę tak przy każdych i to prawda, że są pyszne. I myślałam, że smaczniejsze już być nie mogą, zanim nie usmażyłam tych. Są delikatne, bardzo serowe, o kremowej konsystencji i z chrupiącą skórką. Serniczki z mascarpone bija wszystkie pozostałe na głowę:) Zajadałam je ze śliwkami, ale każdy inny owocowy sos, dżem lub miód również będą tu pasowały.
Bardzo zachęcam do przygotowania!
Polecam także inne przepisy na serniczki z patelni:
- Syrniki owsiane
- Syrniki z mąką ryżową
- Syrniki z czekoladowym nadzieniem
- Syrniki bananowe
- Syrniki z patelni
Serniczki z mascarpone
Składniki:150g twarogu półtłustego
50g mascarpone
1 żółtko
1 łyżka mąki (lekko kopiasta)
1 łyżka cukru waniliowego
kasza manna do obtoczenia
olej do smażenia
Twaróg przetrzeć przez sito (można też użyć twarogu drobnoziarnistego). Wymieszać z cukrem, żółtkiem, mąką. Pod koniec dodać mascarpone i jeszcze raz wymieszać.
Ciasto podzielić na 6 części, uformować kule, a następnie lekko spłaszczyć (serniczki mają być grube, ok 1cm), obtaczając z obu stron z kaszy mannie.
Na patelni rozgrzać olej (ok 2 łyżek). Serniczki smażyć z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać na ciepło z owocami, miodem - wg uznania.
Smacznego!
Oj muszą być bardzo smaczne takie serniczki. Zapraszam i do mnie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńMniamm, zapisuję sobie Twój przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego ☺
OdpowiedzUsuńWierzę, że są pyszne :) Wyglądają super i z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńCzy nie rozpadają się na patelni podczas przerzucania na drugą stronę/
OdpowiedzUsuńnie. Ciasto na serniczki jest zwarte, a podczas smażenia dodatkowo tworzy się skórka. Przewracam je za pomocą łopatki.
Usuń