Botwinkę w sezonie mogę jeść niemal codziennie. Taka prosta zupa z kilku podstawowych składników i smakuje tak, jak pamiętam z rodzinnego domu. W tym przepisie wszystkie warzywa gotujemy razem, a ponieważ wykorzystujemy młode ziemniaki, buraki i marchew prosto z ogródka, to ugotowanie garnka zupy zajmuje zaledwie ok 20 minut. U nas tradycyjnie botwinkę z ziemniakami podaje się ze śmietaną, taka jest najlepsza:)
Lubicie botwinkę?
Zupa z botwiny z ziemniakami
5 młodych buraków z botwiną (buraki wielkości jajka)
3 młode ziemniaki
2 młode marchewki
3 łyżki oliwy
1,5 litra bulionu warzywnego
pęczek koperku
100ml śmietanki lub śmietany 18%
2 łyżki octu jabłkowego
sól
pieprz
Ziemniaki i marchew dokładnie wyszorować. Buraki cienko obrać, odkroić botwinę.
Warzywa pokroić w cienkie plasterki (u mnie ok 2mm).
Łodygi i liście buraków pokroić.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i obsmażyć przez kilka minut, zalać gorącym bulionem, gotować 5 minut (jeśli warzywa były pokrojone grubiej, to gotować ok 8 minut), następnie dodać pokrojone łodygi buraków, a po minucie gotowania dorzucić liście. Zupę gotować jeszcze minutę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, zakwasić octem jabłkowym. Wsypać posiekany koperek.
Śmietanę zahartować łyżką zupy, wlać do garnka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz