Słynne już połączenie dwóch znanych i lubianych ciast: sernika i brownie, czyli sernikobrownie z malinami wg przepis Nigelli Lawson. Po mojemu oczywiście, gdyż zmniejszyłam nieco ilość cukru, a malin dałam zdecydowanie więcej.
Jak smakuje?Tak jak lubię;) Brownie - charakterystyczne, ciężkie, zakalcowate (to chyba jedyne na świecie ciasto, w którym zakalec jest wskazany). Z kolei sernik jest kremowy i aksamitny, a maliny świetnie przełamują słodycz całości. Inne sezonowe owoce jagodowe w nim również się sprawdzą, zatem można upiec sernikobrownie z wiśniami lub czereśniami (wydrylowanymi oczywiście), z truskawkami, porzeczkami, jagodami albo agrestem.
Smakowite wyszło, więc upiekę jeszcze nie raz:)
Sernikobrownie z malinami
Składniki:sernik:
500g tłustego lub śmietankowego twarogu
100ml śmietanki 30%
1 duże jajko
70g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
brownie:
100g gorzkiej czekolady
100g masła
1 łyżka kakao
60g cukru
2 jajka
50g mąki
dodatkowo: 1 szklanka malin
Twaróg zalać śmietanką i zmiksować blenderem na gładki serek (można również przetrzeć przez sito). Dodać jajko, ekstrakt, cukier i mąkę ziemniaczana, krótko zmiksować do połączenia składników.
Czekoladę posiekać, masło pokroić w kostkę. Czekoladę, cukier i masło roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Dodać jajka, mąkę i kakao, zmiksować na jednolite ciasto.
Formę do pieczenia (15x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać nieco ponad 2/3 ciasta, na ciasto wyłożyć masę serową, z wierzchu wyłożyć kleksy pozostałego ciasta. Trzonkiem łyżki zrobić na cieście kilka esów-floresów, sięgając aż do dolnej warstwy ciasta. Na ciasto wyłożyc maliny i delikatnie je zanurzyć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC. Masa serowa powinna być ścięta, ale miękka. Po upieczeniu studzić przez godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Uwielbiam brownie, serniki i maliny. To zdecydowanie ciasto dla mnie. :-)
OdpowiedzUsuńPycha wyszło wspaniale! Polecam wypróbować ten przepis 😀
OdpowiedzUsuńCzy normalny cukier można zastąpić brązowym albo kokosowym?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej:)
UsuńMożna użyć twarogu sernikowego? Wtedy nie dodawać śmietany?
OdpowiedzUsuńChodzi o twaróg z wiaderka? można użyć takiego twarogu, jednak wtedy warto zwrócić uwagę na skład, żeby nie zawierał nic oprócz serka/twarogu, niektóre mają też dodaną śmietankę (np. Hej, Piątnica).
UsuńMyślę, że nawet z takim typu President (który ma nie tylko twaróg w składzie) sernik też się uda, ale smak będzie nieco inny. Do takiego śmietanki można nie dodawać, bo jest wystarczająco rzadki.