poniedziałek, 16 lipca 2018

Sernikobrownie z malinami



Słynne już połączenie dwóch znanych i lubianych ciast: sernika i brownie, czyli sernikobrownie z malinami wg przepis Nigelli Lawson. Po mojemu oczywiście, gdyż zmniejszyłam nieco ilość cukru, a malin dałam zdecydowanie więcej. 
Jak smakuje?Tak jak lubię;) Brownie - charakterystyczne, ciężkie, zakalcowate (to chyba jedyne na świecie ciasto, w którym zakalec jest wskazany). Z kolei sernik jest kremowy i aksamitny, a maliny świetnie przełamują słodycz całości. Inne sezonowe owoce jagodowe w nim również się sprawdzą, zatem można upiec sernikobrownie z wiśniami lub czereśniami (wydrylowanymi oczywiście), z truskawkami, porzeczkami, jagodami albo agrestem.
Smakowite wyszło, więc upiekę jeszcze nie raz:)



Sernikobrownie z malinami

Składniki:
sernik:
500g tłustego lub śmietankowego twarogu
100ml śmietanki 30%
1 duże jajko
70g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

brownie:
100g gorzkiej czekolady
100g masła
1 łyżka kakao
60g cukru
2 jajka
50g mąki

dodatkowo: 1 szklanka malin

Twaróg zalać śmietanką i zmiksować blenderem na gładki serek (można również przetrzeć przez sito). Dodać jajko, ekstrakt, cukier i mąkę ziemniaczana, krótko zmiksować do połączenia składników.
Czekoladę posiekać, masło pokroić w kostkę. Czekoladę, cukier i masło roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Dodać jajka, mąkę i kakao, zmiksować na jednolite ciasto.
Formę do pieczenia (15x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać nieco ponad 2/3 ciasta, na ciasto wyłożyć masę serową, z wierzchu wyłożyć kleksy pozostałego ciasta. Trzonkiem łyżki zrobić na cieście kilka esów-floresów, sięgając aż do dolnej warstwy ciasta. Na ciasto wyłożyc maliny i delikatnie je zanurzyć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC. Masa serowa powinna być ścięta, ale miękka. Po upieczeniu studzić przez godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Uwielbiam brownie, serniki i maliny. To zdecydowanie ciasto dla mnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha wyszło wspaniale! Polecam wypróbować ten przepis 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy normalny cukier można zastąpić brązowym albo kokosowym?

    OdpowiedzUsuń
  4. Można użyć twarogu sernikowego? Wtedy nie dodawać śmietany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o twaróg z wiaderka? można użyć takiego twarogu, jednak wtedy warto zwrócić uwagę na skład, żeby nie zawierał nic oprócz serka/twarogu, niektóre mają też dodaną śmietankę (np. Hej, Piątnica).
      Myślę, że nawet z takim typu President (który ma nie tylko twaróg w składzie) sernik też się uda, ale smak będzie nieco inny. Do takiego śmietanki można nie dodawać, bo jest wystarczająco rzadki.

      Usuń
  5. Czy można użyć maliny liofilizowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, ale w tym przypadku lepsze będą mrożone, gdyż mają więcej soku.

      Usuń

Drukuj