Wczoraj razem w Edytą i Martą miałyśmy okazję degustować
dania z nowej letniej karty w Restauracji BelEtage w IBB Grand HoteluLublinianka.
Cieszy mnie, gdy szefowie kuchni stawiają na sezonowość. Świeże warzywa i owoce, dostępne o tej porze na wyciągnięcie ręki (a nawet z własnego ogródka, jak u Szefa Kuchni Restauracji BelEtage), to składniki, które nie tylko sprawdzają się jako dodatki, ale przede wszystkim mogą odgrywać główną rolę na talerzu. Oczywiście jest możliwość zamówienia dań z karty całorocznej, ale warto jednak postawić na sezonowość.
Cieszy mnie, gdy szefowie kuchni stawiają na sezonowość. Świeże warzywa i owoce, dostępne o tej porze na wyciągnięcie ręki (a nawet z własnego ogródka, jak u Szefa Kuchni Restauracji BelEtage), to składniki, które nie tylko sprawdzają się jako dodatki, ale przede wszystkim mogą odgrywać główną rolę na talerzu. Oczywiście jest możliwość zamówienia dań z karty całorocznej, ale warto jednak postawić na sezonowość.
Oczekując na zamówienie podano nam amuse-bouche, a był nim kremowy pasztet na grzance z borówkami i maliną.
Zamówiłam warzywa w tempurze z grillowanym tofu, orzechy nerkowca z sosem sojowym i czosnkowym. Chrupiące cienkie ciasto otulało świeże warzywa, które nie utraciły tej świeżości podczas smażenia. Danie smakowało zacnie, a porcja była naprawdę duża, jednak musiałam zostawić trochę miejsca na danie główne i deser.
Zamówiłam warzywa w tempurze z grillowanym tofu, orzechy nerkowca z sosem sojowym i czosnkowym. Chrupiące cienkie ciasto otulało świeże warzywa, które nie utraciły tej świeżości podczas smażenia. Danie smakowało zacnie, a porcja była naprawdę duża, jednak musiałam zostawić trochę miejsca na danie główne i deser.
Jako przystawkę również można zamówić zupę kurkową, tym
bardziej że ilość grzybów w niej jest bardziej niż zadowalająca.
Dla przełamania smaków po przystawce podano smoothie z kiwi,
pietruszki i selera naciowego. Piękny zielony kolor, orzeźwiający smak z wyraźnie
wyczuwalnym selerem pozwolił oczyścić kubki smakowe przed daniem głównym.
Zamawiając danie główne miałam nie lada wyzwanie. Zastanawiałam się nad
pierogami z kaczki, talerzem grillowanych mięs i warzyw z pieczonymi
ziemniakami, filetem z okonia morskiego czy stekiem. Ostatecznie wybór padł na
rybę. Soczyste maślane filety okonia z chrupiącą skórką smakowały doskonale, a dziki
ryż i szpinak z mleczkiem kokosowym dobrze dopełniały całość. Na talerzu
znalazły się również czerwone i białe porzeczki, które swoją kwasowością były
świetnym dopełnieniem całości.
Marta zdecydowała się na pierogi z kaczką, szałwiowym sosem i borówkami, a wybór Edyty padł na t-bone steak z sosem mojo verde, pieczonymi ziemniakami, marynowaną papryką i pomidorkami cherry. Porcja mięsa na talerzu zdecydowanie robi wrażenie, także wielbiciele steków będą zadowoleni.
Marta zdecydowała się na pierogi z kaczką, szałwiowym sosem i borówkami, a wybór Edyty padł na t-bone steak z sosem mojo verde, pieczonymi ziemniakami, marynowaną papryką i pomidorkami cherry. Porcja mięsa na talerzu zdecydowanie robi wrażenie, także wielbiciele steków będą zadowoleni.
Jako deser Szef Kuchni Artur Góra proponuje gruszkę gotowaną
w winie, smażone lody w panierce migdałowej, karmelizowane śliwki z goździkami
i brandy. Deser jest przepyszny! Gruszka miękka (i co ważne - nierozgotowana),
aromatyczna, śliwki esencjonalne, a wypływające z panierki lody tworzą
wyśmienity sos. Deser taki, że można by talerz wylizać:)
Dziękuję za pyszną ucztę!
Na pożegnanie dostałyśmy również mały prezent w postaci
karty zniżkowej do restauracji dla nas i naszych czytelników. Zachęcam więc do
skorzystania póki lato trwa, bo jest pysznie.
Mam dla Was 10% zniżki na dania z karty do końca sierpnia w RestauracjiBelEtage, hasło: BLOG.
Mam dla Was 10% zniżki na dania z karty do końca sierpnia w RestauracjiBelEtage, hasło: BLOG.
IBB Grand Hotel Lublinianka
Restauracja BelEtage
ul. Krakowskie Przedmieście 56
20-002 Lublin
tel. +48 81 44 66 263
Pyszności ☺
OdpowiedzUsuńsame pyszne dania :)
OdpowiedzUsuńChcemy ten deser tu i teraz <3
OdpowiedzUsuńSzkoda, że do Lublina tak daleko, bo te wszystkie potrawy wyglądają tak znakomicie :)
OdpowiedzUsuńBoskie dania.
OdpowiedzUsuńCudowne pyszności :D
OdpowiedzUsuń