Truskawkowe szaleństwo ogarnęło i nas. Po wyjęciu z piekarnika tej tarty najpierw jedliśmy ja oczami, a gdy nieco przestygła, ukroiliśmy po kawałku... a za chwilę drugim;) Żałowałam jedynie, że w lodowce zabrakło lodów waniliowych lub śmietankowych, żeby porcja szczęścia była jeszcze pełniejsza. Tarta z truskawkami ma w sobie wszystko, żeby podbić każde podniebienie: niesamowicie kruche ciasto, dużo soczystego aromatycznego nadzienia i przeuroczą kratkę z migdałami.
Zachęcam do upieczenia!
Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami:
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Składniki:
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
170g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietanki
nadzienie:
400g truskawek**
1 szklanka pokrojonego rabarbaru
3 łyżki cukru waniliowego
50g skrobi kukurydzianej
0,5 szklanki zmielonych ciasteczek (u mnie na pół digestive i amaretti)
3 łyżki płatków migdałowych do posypania
białko do posmarowania
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
170g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietanki
nadzienie:
400g truskawek**
1 szklanka pokrojonego rabarbaru
3 łyżki cukru waniliowego
50g skrobi kukurydzianej
0,5 szklanki zmielonych ciasteczek (u mnie na pół digestive i amaretti)
3 łyżki płatków migdałowych do posypania
białko do posmarowania
**Truskawki
do wypieków lepiej wybierać twardsze i jędrne, które nie zawierają dużo
soku, żeby ciasto nie było zbyt mokre i dobrze się upiekło.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiać, posiekać z masłem. Dodać żółtka i śmietankę, zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez dwie godziny.
Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć na papierowym ręczniku, większe przekroić na pół. Rabarbar i truskawki wymieszać z cukrem, odstawić na 30 minut. Po tym czasie zlać sok, jeśli się pojawił. Oprószyć skrobią kukurydzianą, wymieszać.
Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 0,5cm, wyłożyć nim formę na tartę. Nadmiar ciasta obkroić, odłożyć do zrobienia kratki.
Na ciasto równomiernie wysypać zmielone ciasteczka, wyłożyć owocowe nadzienie.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski, ułożyć w kratkę na wierzchu tarty.
Kratkę posmarować białkiem, posypać płatkami migdałowymi.
Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180stC (20 minut dolna grzałka, 10 minut termoobieg).
Można podawać na ciepło np. z gałka lodów, ale dobrze smakuje również na zimno.
Smacznego!
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiać, posiekać z masłem. Dodać żółtka i śmietankę, zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez dwie godziny.
Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć na papierowym ręczniku, większe przekroić na pół. Rabarbar i truskawki wymieszać z cukrem, odstawić na 30 minut. Po tym czasie zlać sok, jeśli się pojawił. Oprószyć skrobią kukurydzianą, wymieszać.
Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 0,5cm, wyłożyć nim formę na tartę. Nadmiar ciasta obkroić, odłożyć do zrobienia kratki.
Na ciasto równomiernie wysypać zmielone ciasteczka, wyłożyć owocowe nadzienie.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski, ułożyć w kratkę na wierzchu tarty.
Kratkę posmarować białkiem, posypać płatkami migdałowymi.
Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180stC (20 minut dolna grzałka, 10 minut termoobieg).
Można podawać na ciepło np. z gałka lodów, ale dobrze smakuje również na zimno.
Smacznego!
taka tarta to smak lata u babci:)
OdpowiedzUsuńA my własnie zapiekłyśmy rabarbar z truskawkami pod kruszonką :D Tarta też jest super :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAleż piękna ☺☺
OdpowiedzUsuńPoproszę o kawałem :)
OdpowiedzUsuńMniam, muszę koniecznie tego spróbować ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzetestowane. Trafia właśnie do zeszytu z ulubionymi przepisami. :D
OdpowiedzUsuń