Ten wpis będzie równie szybki, jak przygotowanie i wypicie koktajlu. Ponieważ obiecałam Wam podzielić się wrażeniami z filmu Zimna wojna oraz ze wczorajszej degustacji letniego menu w restauracji Trzy Romanse, muszę nie mniej szybko przebierać palcami po klawiaturze, żeby owe dwa posty w najbliższym czasie pojawiły się na blogu.
Zatem wracając do koktajlu czy milkshake'a - jak kto woli - przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile wyciągnięcie blendera z szafki, umycie truskawek i nalanie mleka. Połączyłam truskawki z mlekiem kokosowym, ale równie dobrze sprawdzi się tu każde inne mleko roślinne, np. ryżowe, owsiane, migdałowe itp, jak i mleko krowie. Najczęściej wykorzystuję to ostatnie, ale miałam ochotę pobawić się smakiem, a połączenie truskawek i kokosa jest niezwykle udane. Miksujcie!
Polecam również inne przepisy na koktajle
- Koktajl jogurtowy z daktylami i bananem
- Koktajl truskawkowo-bananowy
- Koktajl bananowo-czekoladowy z siemieniem lnianym
- Koktajl bananowo-owsiany
- Koktajl jaglano-truskawkowy
- Koktajl truskawkowy
Koktajl kokosowo-truskawkowy
Składniki na 2 porcje:
400g truskawek
400ml mleczka kokosowego (krowiego lub roślinnego)
opcjonalnie: syrop z agawy lub cukier kokosowy do smaku
Umyte i odszypułkowane truskawki umieścić w kielichu blendera, zalać mlekiem, przykryć i miksować przez ok 30 sekund. Jeśli koktajl będzie za mało słodki, można dosłodzić syropem lub cukrem i jeszcze przez chwilę miksować.
Gotowy koktajl nalać do szklanek, podawać od razu.
Smacznego!
400g truskawek
400ml mleczka kokosowego (krowiego lub roślinnego)
opcjonalnie: syrop z agawy lub cukier kokosowy do smaku
Umyte i odszypułkowane truskawki umieścić w kielichu blendera, zalać mlekiem, przykryć i miksować przez ok 30 sekund. Jeśli koktajl będzie za mało słodki, można dosłodzić syropem lub cukrem i jeszcze przez chwilę miksować.
Gotowy koktajl nalać do szklanek, podawać od razu.
Smacznego!
Kochamy to połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńpysznie :) z chęcią spróbuję:)
OdpowiedzUsuń