wtorek, 5 czerwca 2018

Chili con carne (z indykiem)


 
- Na obiad co dziś mamy?
- Chili con carne.
- Czyli co??

- Czyli chili:)

Chili con carne, czyli papryka chili z mięsem. To popularna jednogarnkowa potrawa kuchni tex-mex, czyli kuchni z pogranicza teksańsko-meksykańskiego, a jej składnikami są papryka chili, cebula, pomidory, wołowina, fasola. Ta oryginalna przypomina mi sos bolognese, ponieważ dodaje się do niej drobno siekane lub nawet mielone mięso. Może stanowić samodzielne danie, ale tez często jest podawana z ryżem albo tacos. Ja pokombinowałam ze składnikami, dodając pokrojonego (nie mielonego) indyka, kukurydzę i marchewkę. Wyszło pyszne danie, które podobnie jak pierwowzór można podać z ryżem, ale nam wystarczyła bagietka:)
 
Polecam też chili con carne z wołowiną.

Chili con carne (z indykiem)

Chili con carne (z indykiem)

Składniki (na 6 porcji):
400g filetu z indyka (dałam polędwiczki)
1 duża cebula
1 marchew
2 puszki krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 papryczka chili
kumin rzymski
mielona kolendra
kilka gałązek tymianku
pieprz czarny
sól
olej
natka pietruszki lub kolendra

Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, kolendrą, odstawić na 15 minut.
W tym czasie obrać cebulę i marchew, cebulę pokroić w kostkę, marchew w półplasterki. Czosnek posiekać. Z papryki chili usunąć nasionka, miąższ pokroić. Fasolę i kukurydzę odcedzić.
W głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, włożyć mięso, zrumienić z każdej strony, mięso odsunąć na bok, a na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i marchew, podsmażać przez kilka minut mieszając. Mięso i warzywa wymieszać, wlać ok pół szklanki wody, dodać pomidory z puszki, wymieszać, zagotować, dusić na małym ogniu ok 15 minut. Dodać kukurydzę i fasolę, doprawić do smaku kuminem, papryką, chili, tymiankiem. Dusić jeszcze 10 minut.
Podawać np. z ryżem, tortillą, posypaną natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego!

Chili con carne (z indykiem)

Chili con carne (z indykiem)

6 komentarzy:

  1. Cudowne kolory na talerzu. Można zgłodnieć od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej! Dzięki za podsunięcie mi pomysłu na dzisiejszy obiad. Bardzo smakowicie wygląda ten miks, i co dla mnie najważniejsze jest na prawdę prosty w przygotowaniu. Cieszy mnie to bo przy obecnych temperaturach nie za bardzo chce się stać w kuchni i przez dłuższy czas przyrządzać coś dobrego. Po pracy od razu idę na zakupy i biorę się za przygotowanie! Dziękuję za inspirację i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj