Ostatnio nie wyrabiam. Tyle dzieje się wokół nas. I już myślałam, że nie zdążę i że sezon na szparagi przeminie, jak zeszłoroczny śnieg. Ale dziś w sklepie zupełnie przypadkiem odwróciłam wzrok w kierunku półki z warzywami i zobaczyłam je. Jędrne, świeże szparagi. I również zupełnie przypadkiem wśród grubszych pędów dostrzegłam pęczek cienkich łodyg. Takie są najsmaczniejsze. Na razie mam inny pomysł na ich wykorzystanie, ale jeśli trochę zostanie, będzie pizza ze szparagami i salami. Jak ta z przepisu poniżej. Niezawodne ciasto, minimum składników. Tak lubię:)
Składniki (na 2 pizze):
300g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej)
180ml wody mineralnej
15g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
dodatki:
1 pęczek cienkich zielonych szparagów
100g salami
1 duża czerwona cebula
2 kulki mozzarelli
opcjonalnie: 100ml sosu pomidorowego
Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i pół szklanki wody, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy i wypełni prawie całą szklankę.
Mąkę przesiać z solą do miski, wlać wodę, zaczyn i wyrobić miękkie gładkie ciasto. Wyrabianie zazwyczaj trwa ok 10 minut, a ciasto przestaje być klejące. Wlać oliwę, znów wyrabiać kilka minut, aż cała wchłonie się w ciasto. Z ciasta uformować kulę, posmarować oliwą (zapobiegnie to wysychaniu ciasta z wierzchu), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok 1-1,5h (powinno co najmniej podwoić objętość).
Po tym czasie ciasto podzielić 2kawałki, każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta.
W międzyczasie przygotować dodatki: szparagi dobrze opłukać, odłamać zdrewniałe końce (cienkie szparagi zazwyczaj nie mają ich wcale), osuszyć na papierowym ręczniku. Grubsze szparagi zblanszować: zanurzyć na pół minuty we wrzątku, a następnie włożyć do zimnej wody, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku, dodatkowo można przekroić wzdłuż na pół.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Salami pokroić w plasterki. Mozzarellę wyjąc z zalewy, pokroić w plastry.
Na ciasto wyłożyć składniki: sos (opcjonalnie), ser, cebulę, szparagi i salami, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta).
Po wyjęciu z piekarnika do pizzy można dodać rukolę.
Smacznego!
ale apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na pizzę ❤
OdpowiedzUsuńBardzo fajna opcja taka pizza ze szparagami :)
OdpowiedzUsuńIm mniej składników na pizzy, tym lepiej :) Twoja propozycja wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem tego zdania, zgadzam się z tym całkowicie ;)
Usuń