Kruche maślane ciasto, aksamitny budyń, przełamany kwaśnymi kawałkami rabarbaru... Tak w skrócie można opisać to ciasto. O wiele trudniej jednak opisać wrażenia smakowe, które wywołuje każdy jego kęs. To połączenie struktur, smaków i aromatów tworzy bardzo zgrana kompozycję. Tylko proszę, żeby przygotowując przepis nie podkusiło Was pójście na łatwiznę i zastąpienie domowego budyniu proszkiem z torebki. Z pewnością tak byłoby prościej, ale czy smaczniej? Chodzi bowiem o uzyskanie tej cudownej aksamitnej konsystencji i waniliowego (nie wanilinowego) smaku.
Upiekę go jeszcze nie raz:)
Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem
- Sernik z rabarbarem
- Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie)
- Racuchy z rabarbarem
- Jogurtowe łaciate ciasto z rabarbarem
- Rustykalna tarta z rabarbarem
- Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
- Odwrócone ciasto rabarbarowe
- Ciasto rabarbarowe na oleju rzepakowym
- Ciasto z rabarbarem pod bezą
- Tarta z rabarbarem
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
Składniki:ciasto:
200g mąki tortowej
100g mąki krupczatki
200g masła
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
budyń:
800ml mleka
5 żółtek
0,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
1 laska wanilii
500g rabarbaru
cukier puder do oprószenia ciasta
Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, przypominać duże płaty kruszonki.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem.
1/3 ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez ok 10-12 minut w temp. 170stC.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w kawałki ok 0,5cm. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
Przygotować budyń: żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać obie mąki, pół szklanki mleka, wymieszać, żeby nie było grudek. Pozostałe mleko wlać do garnka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka, wrzucić do mleka (ziarenka i laskę), zagotować, wyjąć laskę wanilii.
Ciągle mieszając wlać miksturę jajeczną, gotować na małym ogniu, mieszając rózgą, aż budyń zgęstnieje.
Gorący budyń wylać na rabarbar. Z wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu ciasto ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Cudownie się prezentuje! Tak lekko i pysznie :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho, jem go oczami. Nie lubię jednak nic marnować, co nie znaczy że u Ciebie się zmarnowało :) Chodzi mi o białka, ubiła bym je i dała pod wierzchnią kruszonkę.
OdpowiedzUsuńBiałka się nie zmarnowały;) zamrażam na zaś (do ciasta z pianka i malinami na przykład) albo od razu robię z nich kokosanki, beziki.
UsuńA czym mozna zastąpić laskę wanilii?
UsuńMożna dodać ekstrakt waniliowy lub pastę z wanilii, 1 łyżeczka wystarczy.
UsuńZamrozić? W pojemniku i Później normalnie czekać, aż się rozmrozi. Pierwszy raz slysze o czyms takim
UsuńJa białka wlewam do niedużego woreczka, podpisuję ile tam jest (z ilu jajek), woreczek zawiązuję i wkladam do zamrażarki. Przed uzyciem rozmarzają w temp pokojowej. Nie mialam nigdy problemu z ich ubiciem, przechowuję w zamrażarce 2-3 miesiące.
UsuńWyczuwamy szał na rabarbar <3 Musimy się w niego zaopatrzyć :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńHmm, moje smaki <3
OdpowiedzUsuńSezon na rabarbar otwarty! Super ciasto, wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń