Mawiają, że jaki poniedziałek, taki cały tydzień. Dlatego zaczynam go czekoladowo i słodko, a przy tym zdrowo i nawet trochę fit. Brownie z czerwonej fasoli smakuje jak... brownie. Czyli ma w sobie wszystko - intensywny czekoladowy smak, wilgotną konsystencję, zwartą ciężką strukturę. Za nic nie domyślilibyście się, że jest z fasoli i nie zawiera ani grama mąki i cukru. Można więc bez wyrzutów sumienia sięgnąć po kolejny kawałek:)
Polecam również inne przepisy na czekoladowe ciasta:
- Brownie z bakaliami
- Lava cake, czyli czekoladowy fondant
- Bajaderki w czekoladzie
- Ciasto cukiniowo-czekoladowe
- Tort czekoladowo-miętowy
- Fasolowe brownie
- Babka orzechowo-czekoladowa
- Bananowo-czekoladowe muffinki
- Orzechowo-kakaowe muffinki
Fasolowe brownie
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli (waga z zalewą 400g)
100g daktyli bez pestek
0,5 szklaki gorącej wody
2 jajka
2 łyżki masła migdałowego (lub orzechowego)
2 łyżki oleju
3-4 łyżki miodu
3 łyżki kakao
0,5 szklanki mielonych migdałów*
łyżeczka esencji pomarańczowej
0,5 łyżeczki sody
Daktyle zalać gorącą wodą, pozostawić na 20 minut, żeby zmiękły.
Fasolę osączyć z zalewy.
Wszystkie składniki, oprócz migdałów, umieścić w misie blendera, zmiksować na jednolitą masę. Na koniec wmieszać migdały.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (15x25cm lub 20x20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC.
Przed podaniem można oprószyć kakao lub polać czekoladową polewą.
Smacznego!
*dodałam migdały grubo mielone, dzięki czemu w cieście są chrupiące kawałki orzechów.
1 puszka czerwonej fasoli (waga z zalewą 400g)
100g daktyli bez pestek
0,5 szklaki gorącej wody
2 jajka
2 łyżki masła migdałowego (lub orzechowego)
2 łyżki oleju
3-4 łyżki miodu
3 łyżki kakao
0,5 szklanki mielonych migdałów*
łyżeczka esencji pomarańczowej
0,5 łyżeczki sody
Daktyle zalać gorącą wodą, pozostawić na 20 minut, żeby zmiękły.
Fasolę osączyć z zalewy.
Wszystkie składniki, oprócz migdałów, umieścić w misie blendera, zmiksować na jednolitą masę. Na koniec wmieszać migdały.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (15x25cm lub 20x20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC.
Przed podaniem można oprószyć kakao lub polać czekoladową polewą.
Smacznego!
*dodałam migdały grubo mielone, dzięki czemu w cieście są chrupiące kawałki orzechów.
moja siostra często takie robi, ale zjada głównie sama:0
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńCały czas mam opory przed wsadzeniem fasoli do ciasta, ale to brownie wygląda tak rewelacyjnie, że chyba w końcu się przełamię;)
OdpowiedzUsuńfasoli nie czuć, naprawdę;)
UsuńZrobiłam swego czasu podobne brownie z fasoli, było pyszne. Spróbuję zrobić w/g Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńA my w weekend robiłyśmy akurat brownie kokosowe :D
OdpowiedzUsuńBrownie z fasoli jest jednym z moich ulubionych wersji :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/