Bliny, naleśniki, racuchy w każdej postaci – tak w Rosji wygląda Maslenica, czyli ostatkowy tydzień przed Wielkim Postem. W czasach pogańskich maslenica była świętem żegnania zimy i witania wiosny, okrągłe bliny symbolizowały słońce i ludzkie życie. W tym roku Malsenica zaczyna się 12 lutego, może więc skusicie się na przygotowanie prawdziwych rosyjskich blinów?;)
Blinami w kuchni rosyjskiej są nazywane naleśniki zarówno pszenne, jak i żytnie, gryczane, grube i cienkie, ale szczególnie pyszną ich odmiana są bliny na drożdżach.
Polecam też inne przepisy na naleśniki:
- Ażurowe naleśniki na kefirze
- Dutch baby – historia i przepis
- Naleśniki - przepis podstawowy
- Amerykańskie pancakes
- Crepes Suzette - płonące naleśniki
Rosyjskie bliny
Składniki (na ok 10 sztuk):2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1,5 szklanki wody
0,5 łyżeczki suszonych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
Jajko roztrzepać z cukrem i solą, wymieszać z mlekiem. Drożdże przesiać z mąką, wsypać do mieszanki mleczno-jajecznej, wymieszać na jednolite ciasto, dolewając wodę oraz olej. Ilość wody można zmniejszyć, jeśli chcemy uzyskać bardziej grube i puchate bliny. Ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Patelnię rozgrzać, posmarować olejem. Nalać porcję ciasta, rozprowadzić równą warstwą po całej patelni, smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Bliny układać na talerzu, każdy smarować roztopionym masłem.
Podawać ze śmietaną, kawiorem, wędzonym łososiem lub na słodko, np. z miodem.
Smacznego!
Pycha☺☺
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystkie naleśniki, bliny, placki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bliny.Narobiliście mi smaku ! A już się miałam odchudzać !
OdpowiedzUsuńNa słodko chętnie byśmy zjadły :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog. Lubię blogi o takiej tematyce. Są bardzo interesujące.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bliny <3 Podobnie jak i naleśniki, racuchy itd...
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się idea takich blinów.
OdpowiedzUsuńSama za takimi przepadam, więc to moja bajka.
Pozdrawiam serdecznie! Buziaki :)