Już po 10-tej, najwyższa pora zaserwować kolejne śniadanie w ramach mojej akcji. Dziś owsianka, ale nietypowa, bo w wersji wytrawnej - owsianka w pieczarami. Spróbujcie, a przekonacie się, że płatki owsiane smakują pysznie nie tylko ze słodkimi dodatkami.
Polecam również inne przepisy na owsianki:
Owsianka na słono z cukinią i jajkiem
Kremowa owsianka z owocami
Nocna owsianka z prażonym jabłkiem
- Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lnianym
Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
Muesli dra Birchera
Nocna owsianka z truskawkowo-bananowym smoothie
Owsianka z pieczarkami
Składniki:
1/3 szklanki płatków owsianych górskich
3 pieczarki
1 mała szalotka
1 łyżka oliwy
0,5 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego)
sól
pieprz
szczypta ulubionych ziół
Pieczarki obrać (lub opłukać), pokroić w plasterki.
Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać pieczarki, smażyć chwilę razem, następnie wsypać płatki, zalać gorącym bulionem, gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż wchłoną cały płyn (u mnie to zajęło ok 7 minut). Doprawić do smaku.
Smacznego!
3 pieczarki
1 mała szalotka
1 łyżka oliwy
0,5 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego)
sól
pieprz
szczypta ulubionych ziół
Pieczarki obrać (lub opłukać), pokroić w plasterki.
Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać pieczarki, smażyć chwilę razem, następnie wsypać płatki, zalać gorącym bulionem, gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż wchłoną cały płyn (u mnie to zajęło ok 7 minut). Doprawić do smaku.
Smacznego!
nie jadłam owsianki na wytrawnie, fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie się zajadam i dodaje jeszcze ser żółty trochę kiełbasy i paprykę chili raz w tygodniu takie śniadanie obłęd.
UsuńOwsianka na wytrawnie? Hmmm... Ciekawe.
OdpowiedzUsuńAle ja nigdy nie próbowałam.
Pozdrawiam!
Ciekawy przepis. :)
OdpowiedzUsuńZdarza się, że jemy owsiankę na wytrawnie ale niezbyt często :)
OdpowiedzUsuń