niedziela, 25 lutego 2018

Muesli dra Birchera

 
 
Niedziela. Bez pobudki wcześnie rano. Bez pośpiechu. Za to z pysznym śniadaniem, jakże by inaczej. Przyszła pora na klasyczne muesli dra Birchera. Ten szwajcarski lekarz-dietetyk prowadził w Zurichu klinikę, w której swoim podopiecznym zalecał stworzoną przez siebie zdrową dietę. Dominowały w niej świeże warzywa, płatki, ziarna, owoce. Jego słynne muesli to moczone przez kilka godzin płatki owsiane podane ze startym jabłkiem. A dalej mamy pełną dowolność w kombinacji swojego ulubionego smaku:
  • gruszki, śliwki oraz inne świeże owoce
  • suszone owoce (można je moczyć razem z płatkami)
  • orzechy, pestki
  • miód
  • jogurt
  • siemię lniane, chia, sezam, mak, wiórki kokosowe
  • cynamon...
Kombinować można naprawdę niemal w nieskończoność, a muesli za każdym razem będą smakować pysznie.
Ja przygotowałam muesli z sokiem jabłkowym, a przed jedzeniem wymieszałam z domowym jogurtem, żurawiną oraz makiem.

Takie śniadanie to samo zdrowie. Po pierwsze, płatki maja niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich trawienie jest rozłożone w czasie i poziom cukru utrzymuje się na równym poziomie, a dzięki temu zapewniają uczucie sytości przez dłuższy czas. Po drugie, płatki nie są poddawane obróbce termicznej, przez co nie tracą witamin (m.in. B1, B6, E), minerałów, białka, aminokwasów. Oprócz wymienionych wartości, płatki owsiane zawierają dużo błonnika, w tym błonnika rozpuszczalnego - beta-glukanu. Ten ostatni przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi, spowalnia procesy przyswajania cukru, wiąże kwasy tłuszczowe, zwiększa ich usuwanie toksycznych substancji, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych.

Przekonałam Was?? To zróbcie sobie takie śniadanie;)


 Polecam również inne przepisy na owsianki:

Muesli dra Birchera

Składniki (na 1 porcję):
1/3 szklanki płatków owsianych górskich
2/3 szklanki soku jabłkowego
1 jabłko
dodatkowo:
garść żurawiny
łyżeczka maku
150ml naturalnego jogurtu

Płatki zalać sokiem, zostawić na noc. Rano dodać starte jabłko, polać jogurtem, posypać makiem i żurawiną. Dodatki można zmieniać wg uznania:)
Smacznego!


4 komentarze:

  1. zalanych sokiem płatków nigdy nie jadłam, spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Chętnie spróbuję musli w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię czasem takie pyszności, ot raz na jakiś czas.
    Chętnie bym spróbowała. Ostatnimi czasy ograniczam cukier, a musli jest super.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj