Śniadanie na wtorek - jaglanka gotowana na mleku kokosowym i podana z owocami. Kasza jaglana to prawdziwa skarbnica zdrowia i jedna z najstarszych kasz na świecie. Zawiera najwięcej witamin grupy B (B1, B2, B6), a także potasu, magnezu, miedzi, fosforu i żelaza. Działa odkwaszająco i usuwa toksyny z organizmu. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest osobom na diecie bezglutenowej i chorym na celiakię.
Sposobów na przygotowanie kaszy jest mnóstwo. Poza tradycyjnie ugotowaną jaglanką można przygotować z niej m.in. budyń lub zapiekankę, placki, a nawet krem do tortów, a w wersji wytrawnej wykorzystać do sałatki, gołąbków czy innych dań. Przed gotowaniem należy kaszę przepłukać i przelać wrzątkiem, dzięki czemu pozbędzie się charakterystycznej goryczki.
Moja jaglanka ugotowana została na mleku kokosowym, dzięki temu ma delikatny kokosowy posmak. Po ugotowaniu można zblendować ją, żeby uzyskać gładką konsystencję, lub podać w postaci kaszy. Jako dodatki wybrałam mrożone maliny i porzeczki, posypałam prażonymi płatkami migdałów. W sezonie będzie świetnie smakować ze świeżymi owocami.
Moja rada: ugotujcie nieco większa porcję jaglanki i zróbcie jaglany budyń na podwieczorek albo do zabrania jutro do pracy.
Składniki (na 2 porcje):
2/3 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka kokosowego
syrop klonowy lub z agawy do smaku
ulubione owoce
płatki migdałowe
Mleko zagotować. Kaszę opłukać i przelać wrzątkiem, wsypać do mleka, gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Dosłodzić syropem. Opcjonalnie: kaszę zblendować na gładki krem.
W międzyczasie podprażyć płatki migdałowe na suchej patelni.
Na gorącą kaszę wyłożyć owoce i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!
ale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńOwsianka u nas króluje ale jaglanki też bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńHi, all is going fine here and ofcourse every one is sharing facts,
OdpowiedzUsuńthat's genuinely excellent, keep up writing.
KOCHAM jaglanki! A Twoja bardzo do mnie przemawia ;)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jadłabym. ^^
OdpowiedzUsuńTakich domowych jaglanek nigdy dość.
OdpowiedzUsuńWydaje się bardzo ciekawa. Może w przyszłości się skuszę.
Ale pysznie wygląda na zdjęciach :)
Pozdrawiam :)
Coraz więcej fantastycznych przepisów na zwykłe jaglanki. Fajnie, że powstają takie pomysły jak ten bo to pozwala nam odkrywać na nowo tak proste danie jak właśnie jaglanka. Wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńNow I am going away to do my breakfast, after
OdpowiedzUsuńhaving my breakfast coming again to read other news.