Odkąd zobaczyłam to ciasto w internecie, nie mogłam sobie wyobrazić, jak smakuje. No bo jak może smakować S T Y R O P I A N? Biało, puszyście i lekko? Na zdjęciach przypomina sernik, ale w składnikach sera nie ma ani grama. Ciekawość wzięła górę i tak oto na liście zakupów znalazła się śmietana. Dużo śmietany. W zasadzie sama śmietana, gdyż po przeprowadzeniu rewizji w lodówce, okazało się, że wszystkie pozostałe składniki mam. Mąka, masło, cukier, jajka, a nawet wiśnie w syropie własnej roboty. Będzie ciacho! - ogłosiłam, - Styropianowe:) Niektórzy nazywają go śmietanowcem, sernikiem bez sera, zamiast śmietany używa się jogurtu greckiego, a do masy czasem dodaje się wiórki kokosowe.
Masa śmietanowa bardzo przypomina masę na sernik z tą różnicą, że zamiast twarogu używa się kwaśnej śmietany. Po upieczeniu smakuje również trochę sernikowo, ale jest delikatniejsza i całkiem biała (do masy nie dodaje się żółtek). Ciasto jest podzielne, dobrze się kroi i pysznie smakuje. Zachęcam do spróbowania:)
Składniki:
ciasto:
400g mąki
250g masła
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
masa śmietanowa:
1000ml kwaśnej śmietany 18% (lub dobrego jogurtu greckiego)
3/4 szklanki cukru
4 białka (z dużych jaj)
1 op. dużego budyniu śmietankowego (lub 1 zwykły budyń + 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej) słoik wiśni w syropie (700ml)
cukier puder do oprószenia
Przygotować ciasto: mąkę, proszek i cukier puder przesiać, posiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 5 kawałków, każdy uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin, można na całą noc.
W międzyczasie przygotować masę: śmietanę, cukier i budyń zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć ze śmietaną.
Wiśnie osączyć.
Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce zetrzeć 3 kawałki ciasta, równomiernie wyłożyć nim formę. Na ciasto wylać masę śmietanową, na niej ułożyć wiśnie. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170stC (termoobieg), masa śmietanowa powinna być ścięta. Po upieczeniu studzić przez godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiami, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
bardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuńmniam, super deser:)
OdpowiedzUsuńNazwa bardzo ciekawa :D Wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki "styropian" :D Super ciacho, kradnę talerzyk ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy go nie jadłam, ale prezentuje się genialnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam ale się przymierzam...
OdpowiedzUsuńZnam i lubię :) Perfekcyjnie u Ciebie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzepieknie wyglada, musze kiedys upiec :-)
OdpowiedzUsuńsmakuje też pysznie, taka lżejsza wersja sernika:)
Usuń