Od lat konkuruję z teściową o tytuł Mistrzyni Serników:) Jej Isaura albo sernik z brzoskwiniami nie mają sobie równych. Ale i ja nie jestem w ciemię bita, szybko się uczę, a do tego opracowałam już swój sposób na pyszne serniki. I nieskromnie powiem, że tym czekoladowym sernikiem ze śliwkami mogłabym wygrać niejedną konkurencję. Sernik smakuje kremowo-czekoladowo, jest wilgotny, a jednocześnie nie brakuje my lekkości. Dodatkową niespodzianką są aromatyczne śliwki z nutą rumu, a polewa z gorzkiej czekolady dopełnia całość. Jak cukierki "śliwka w czekoladzie", tylko w postaci sernika.
Jednym słowem sernik smakuje nieziemsko:)
Polecam również inne serniki:
- Sernik pistacjowy z malinami
- Sernik Izaura
- Sernik marmurkowy
- Najlepszy sernik z borówkami
- Sernik z rabarbarem
- Sernik królewski z wiśniami
- Sernik królewski
- Aksamitny sernik
- Sernik lekki jak chmurka
- Sernik kokosowy
Czekoladowy sernik ze śliwkami
Składniki:
spód:
150g ciastek digestives (lub innych pełnoziarnistych herbatników)
50g masła
masa serowa:
700g twarogu śmietankowego
200ml śmietanki 36%
150g gorzkiej czekolady (min 60% kakao)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki mąki tortowej (z małą górką)
150g śliwek kalifornijskich
50ml rumu/koniaku
polewa:
100g gorzkiej czekolady (min 60% kakao)
100ml śmietanki 30%
dekoracja: wiórki, kulki czekoladowe, perełki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wyjąć z lodówki ok 2-3 godzin przed pieczeniem.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, dlatego należy przygotować szczelną tortownicę albo dokładni owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową.
Spód: ciastka digestives zmielić, wymuszać z roztopionym masłem, żeby powstała kruszonka jak mokry piasek. Ciastka wysypać na dno tortownicy (22cm), równomiernie je ugniatając. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Masa serowa:
Śliwki pokroić, zalać rumem, zostawić na kilka godzin.
Twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić dwukrotnie.
Czekoladę posiekać. Śmietankę gotować, zalać czekoladę, wymieszać, żeby czekolada się cała rozpuściła. Do twarogu dodać jajka, cukier, mąkę, zmiksować. Następnie wlać czekoladę i znów krótko zmiksować. Na koniec do masy wmieszać śliwki. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC z termoobiegiem.
Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy, do której wlać gorącą wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180stC, następnie zmniejszyć temperaturę do 140stC i piec jeszcze 40 minut. Masa na środku sernika ma być ścięta. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez godzinę, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Polewa: czekoladę posiekać. Śmietankę zagotować, wsypać czekoladę, wymieszać, żeby czekolada się rozpuściła. Polewę lekko przestudzić. Wierzch sernika posmarować polewą, udekorować wiórkami, perełkami.
Sernik przechowywać w lodówce.
Smacznego!
150g ciastek digestives (lub innych pełnoziarnistych herbatników)
50g masła
masa serowa:
700g twarogu śmietankowego
200ml śmietanki 36%
150g gorzkiej czekolady (min 60% kakao)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki mąki tortowej (z małą górką)
150g śliwek kalifornijskich
50ml rumu/koniaku
polewa:
100g gorzkiej czekolady (min 60% kakao)
100ml śmietanki 30%
dekoracja: wiórki, kulki czekoladowe, perełki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wyjąć z lodówki ok 2-3 godzin przed pieczeniem.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, dlatego należy przygotować szczelną tortownicę albo dokładni owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową.
Spód: ciastka digestives zmielić, wymuszać z roztopionym masłem, żeby powstała kruszonka jak mokry piasek. Ciastka wysypać na dno tortownicy (22cm), równomiernie je ugniatając. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Masa serowa:
Śliwki pokroić, zalać rumem, zostawić na kilka godzin.
Twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić dwukrotnie.
Czekoladę posiekać. Śmietankę gotować, zalać czekoladę, wymieszać, żeby czekolada się cała rozpuściła. Do twarogu dodać jajka, cukier, mąkę, zmiksować. Następnie wlać czekoladę i znów krótko zmiksować. Na koniec do masy wmieszać śliwki. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC z termoobiegiem.
Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy, do której wlać gorącą wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180stC, następnie zmniejszyć temperaturę do 140stC i piec jeszcze 40 minut. Masa na środku sernika ma być ścięta. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez godzinę, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Polewa: czekoladę posiekać. Śmietankę zagotować, wsypać czekoladę, wymieszać, żeby czekolada się rozpuściła. Polewę lekko przestudzić. Wierzch sernika posmarować polewą, udekorować wiórkami, perełkami.
Sernik przechowywać w lodówce.
Smacznego!
genialny, i tak bardzo czekoladowy!
OdpowiedzUsuńI wręcz nieziemsko wygląda <3 U nas babcia jest mistrzynią serników w rodzinie ale nasza młodsza siostra próbuje jej dorównać :D
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tym serniku od pierwszego wejrzenia! Postanowienie jest takie aby upiec go na święta. Moje pytanie jest takie - jakiego rozmiaru blaszka będzie najlepsza?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie <3
Asiu, ja robiłam w tortownicy o średnicy 22cm. Jeśli masz piec w formie prostokątnej, to taką ok 20×20cm bym wzięła. W okrągłej tortownicy ważne by dobrze zabezpieczyć dno, żeby podczas pieczenia w kąpieli wodnej woda nie przesiąkła do ciasta. Albo piec nie w kąpieli, ale z dużą ilością pary
UsuńDziękuję Julianna <3
Usuńjeszcze nie próbowałam pieczenia w kąpieli wodnej, bardzo proszę o kilka porad
OdpowiedzUsuń- o ile większa ma być blaszka z wodą,
- czy woda wrze podczas takiego pieczenia,
- czy można zastąpić tortownicę naczyniem żaroodpornym, a wodę rękawem do pieczenia, - co się stanie, gdy kąpiel wodną zamienię na tradycyjne pieczenie?
z góry dziękuję za odpowiedzi, przepis wygląda bardzo obiecująco
Wystarczy żeby blaszka z wodą była nawet 2 cm większa, niż forma z sernikiem. Woda nie wrze podczas pieczenia, ale jest bardzo gorąca, chodzi o wytworzenie pary w piekarniku.
UsuńMożna upiec sernik w naczyniu żaroodpornym, tylko nie wiem, jak później ładnie wyjąc z niego sernik, jeśli zechcemy położyć go np. na paterze.
Z rękawem do pieczenia raczej bym nie kombinowała;)
Można też piec sernik w prostokątnej foremce, wtedy łatwiej dobrać większą blaszkę do kąpieli wodnej.
Można oczywiście upiec sernik tradycyjnie, bez kąpieli, ale w tym przypadku postawiłabym na dno piekarnika jakieś naczynie (brytfankę) z gorącą wodą, żeby uzyskać parę.
Pieczenie w kąpieli sprawia, że sernik prawie nie opada po upieczeniu, a z wierzchu jest gładki.
To ja jeszcze zadam jedno pytanie :) W przepisie podałaś twaróg śmietankowy ... Czy możesz powiedzieć gdzie najlepiej taki kupić ? :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj kupuję piatnicę w wiaderku (czerwonym, chyba nawet jest teraz w lidlu), Wieluń albo smietankowy z Piask w kostkach na wagę i sama mielę.
Usuń