wtorek, 9 stycznia 2018

Amerykańskie pancakes

Amerykańskie pancakes

Śniadanie za oceanem? Pancakes oczywiście! Te puchate placuszki podbiły serca smakoszy nie tylko w USA. Najczęściej polewa się je syropem klonowym albo podaje z masłem orzechowym. 
Moje pankejki mogłabym nazwać 3 x P : pancakes, pear, peanuts (a nawet 4, bo miechunka to przecież phisalis, też jest na P:)

    Polecam również inne przepisy na placuszki: 


      Amerykańskie pancakes

      Składniki (na 2 porcje):
      3-4 łyżki mąki
      150ml jogurtu naturalnego
      2 jajka
      1 łyżka cukru
      1 łyżeczka cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
      1 łyżeczka esencji waniliowej
      olej do smażenia

      do podania:
      1 gruszka
      1 łyżka masła
      syrop klonowy
      orzeszki ziemne prażone
      masło orzechowe
      owoce miechunki

      Jogurt wymieszać z proszkiem i sodą. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z jogurtem. Wsypać mąkę i wymieszać na jednolite ciasto. Ciasto wykładać łyżką na patelnię, placuszki smażyć na rumiano z obu stron.
      Gruszkę obrać, pokroić w ósemki. Na patelni rozpuścić masło, wlać łyżkę syropu klonowego, włożyć gruszki i karmelizować kilka minut, aż staną się miękkie. Pancakes podawać z masłem orzechowym, gruszką, owocami miechunki, polane syropem klonowym i posypane orzeszkami.
      Smacznego!

      Amerykańskie pancakes

      Amerykańskie pancakes


      4 komentarze:

      1. Jak pysznie wyglądają! Takie śniadanie to uczta :)
        Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

        OdpowiedzUsuń
      2. My najbardziej lubimy pankejki właśnie w duecie z masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym :D

        OdpowiedzUsuń

      Drukuj