czwartek, 7 grudnia 2017

Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi
 
Grudzień to wyjątkowy miesiąc. To czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia, czas przygotowań, czas kupowania i pakowania prezentów, wreszcie też czas wymyślania i testowania świątecznych przepisów. Przecież wypadałoby, żeby na świątecznym stole znalazły się najlepsze przysmaki. Domowe ciasta, wędliny, barszcz na zakwasie, własnoręcznie ulepione uszka i pierogi, kompot z suszu z naszego ogrodu... Uwielbiam to!
Jeśli podobnie jak ja, macie pozytywnego fioła na własnoręcznym przygotowaniu świątecznych potraw, może skusicie się na upieczenie pasztetu z gęsiną? I choć gęsina bardziej się kojarzy z tradycją świętomarcińską, to warto sięgać po nią nie tylko w listopadzie. Gęsina to zdrowe i smaczne mięso. Świetnie smakuje gęś pieczona z jabłkami lub na kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Ja postawiłam na pasztet - ta wersja domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;)
Polecam również inne przepisy na pasztety:
 

Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi 

Składniki:
2 gęsie udka (ok 1kg)
200g wątróbki z gęsi
200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku
2 cebule
1 marchew
1 pietruszka
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
gałązka rozmarynu
7 ziarenek jałowca
3 gałązki świeżego tymianku
50ml brandy lub koniaku
2 czerstwe kajzerki
4 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek
olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy

Udka umyć, naciąć skórę, ułożyć na zimnej patelni, podgrzewać, żeby zaczął wytapiać się tłuszcz, a skórka się przyrumieniła.Udka odwrócić na drugą stronę i również przyrumienić. Na patelni razem z udkami zrumienić też pokrojone w kawałki podgardle oraz przekrojoną na pół cebulę.
Marchew i pietruszkę obrać, przekroić na 4 kawałki, dodać do mięsa. 
Dodać przyprawy (rozmaryn, liście laurowe, tymianek, ziele, jałowiec), zalać gorącą wodą, żeby mięso było na prawie całe przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok 2godzin). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut.
Mięso i warzywa wyjąć z bulionu, ostudzić. Kajzerki pokroić i namoczyć w bulionie z mięsa. Wszystko zmielić 2 razy. Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Jeśli masa będzie za gęsta, można podlać pozostałym bulionem. Do wyrobionej masy można dodać np. pokrojone śliwki, żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami.
2 keksówki (8x25cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 180stC.
Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjąć z foremki.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

Pasztet z gęsi






3 komentarze:

  1. Nasza babcia zawsze robi pasztet z królika ale taki z gęsiny na pewno też wszyscy by chętnie zjedli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się idea takiego pasztetu.
    Na pewno smaczny.
    Czarujesz przesmaczne wspaniałości.
    Pozdrowionka piątkowe :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj