Śniadanie jak marzenie, szczególnie w taki deszczowy grudniowy poranek. Do omletu sypnęłam garść kakaowych płatków kukurydzianych, dzięki czemu zyskał ciekawy posmak i strukturę.
Nam taki puszysty biszkoptowy omlet najlepiej smakuje z jogurtem, miodem i owocami:)
Składniki (na 1 porcję):
2 jajka
1 płaskie łyżki mąki
łyżeczka syropu klonowego (można pominąć)
szczypta soli
1 łyżeczka masła
spora garść corn flakes Lubella kakao i miód
do podania:
jogurt, owoce, syrop klonowy lub miód
Oddzielić białka od żółtek, biała ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, na koniec wlać syrop. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać łyżką.
Patelnię (o średnicy 20-22cm) posmarować masłem, wyłożyć ciasto, z wierzchu posypać płatkami kukurydzianymi i wyrównać łyżką wierzch. Smażyć na małym ogniu 2 minuty, odwrócić na druga stronę, smażyć jeszcze 2 minuty. Wyłożyć na talerz i od razu podawać.
Omlet podawać z jogurtem, ulubionymi owocami, polany miodem.
Smacznego!
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
jaki puszysty, pycha:)
OdpowiedzUsuńWoW ślinka cieknie. Super propozycja:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy omletu na słodko, musi smakować super :) Zachęciłaś mnie do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńWprost uwielbiamy omlety na słodko <3
OdpowiedzUsuń