wtorek, 31 października 2017

Ciastka owsiane bez cukru

 

Wracam do blogowania po dłuższej przerwie. Mam nadzieję, że chociaż trochę tęskniliście za nowymi przepisami, ale też liczę na to, że aktywnie korzystaliście z przepisów wcześniej opublikowanych na blogu.
Przychodzę dziś z paczką wyjątkowych ciasteczek. Upiekłam je z płatków owsianych, daktyli, miodu oraz mąki pełnoziarnistej, nie dodając ani grama cukru, i pewnie dlatego ciągle sięgam po kolejne ciastko bez wyrzutów sumienia. Są lekko chrupiące, szczególnie na brzegach, słodkie w sam raz i bardzo smakowite:)

Polecam również inne przepisy na zdrowe ciasteczka:

Ciastka owsiane bez cukru

Składniki (na ok 25 sztuk):
150g płatków owsianych
70g mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki oleju kokosowego
5 dużych daktyli (dałam świeże)
1 duże jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka maku
1 łyżka sezamu
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki żurawiny
opcjonalnie: szczypta przyprawy do piernika (lub cynamonu)

Daktyle pokroić w drobną kostkę.
Miód i olej podgrzać, żeby olej się rozpuścił. Do oleju dodać jajko, roztrzepać widelcem.
Mąkę, płatki, proszek i przyprawę wyspać do miski, wymieszać. Wlać płynne składniki, dodać bakalie, wymieszać.
Zwilżonymi dłońmi nabierać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, następnie spłaszczać. Ciastka układać na blasze w niewielkich odstępach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut w temp. 170stC aż się staną złociste.
Po upieczeniu ciastka ostudzić, zdjąć z blachy. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Bardzo lubimy takie ciacha!
    Podoba mi się brak dodatku cukru - zapewne suszone owoce i miód dostarczaja wystarczajacych emocji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasteczka :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam szczerze, że uwielbiam wszystko, co tak pięknie wygląda. To ciasteczko zatem kusi bardzo.
    Ach, no i bez cukru. Poezja!
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjnie wyglądają i mają świetny skład.Muszę zrobić koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też bym sięgałała po kolejne bez wyrzutów sumienia, pięknie Ci wyszły. I tak - tęskniliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Strasznie lubię takie ciacha! A chyba sto lat ich nie robiłem! Dzięki za przypomnienie :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj