Domowa spiżarka może jeszcze nie pęka w szwach, ale powiększa się z każdym dniem. Na półce obok krążków cukinii oraz różnego rodzaju ogórków właśnie ustawiłam kilka słoików słodko-kwaśnego sosu z cukinii. Będzie do makaronu czy ryżu, a na zimno może być świetnym dodatkiem do kanapek.
Składniki (na 6-7 słoików 400ml):
2 kg cukinii (najlepiej młodej, cienkiej)
0,5 kg czerwonej papryki
0,5 kg cebuli
1 łyżka soli
zalewa:
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
sos pomidorowy:
3 ząbki czosnku
200ml koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki wędzonej papryki (może być ostra, jeśli lubicie pikantne smaki)
0,5 łyżeczki curry
kilka gałązek tymianku
garść liści bazylii
Cukinie umyć, pokroić w ćwiartki, a następnie w 1cm kawałki.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krótkie paski.
Cebulę obrać, pokroić w większą kostkę.
Warzywa wyłożyć do miski, wymieszać z solą, odstawić na 5-7 godzin.
Po tym czasie odcedzić i przełożyć do garnka.
Wodę, ocet i cukier zagotować, zalać warzywa, gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z koncentratem pomidorowym i ziołami i przyprawami. Pomidorowy sos dodać do warzyw, wymieszać i gotować jeszcze 5-7 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliło.
Gorące warzywa nakładać do słoików, zakręcać, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Sos przechowywać w chłodnym miejscu (np. w piwnicy).
Smacznego!
#MyVictorinox
Uwielbiam taki sos☺
OdpowiedzUsuńWłaśnie tego szukałam do mojego nowego przepisu na bloga. Nie mogłam skomponować odpowiednich składników A Twój sosik stał się moją inspiracją do stworzenia odchudzonej wersji. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttps://alternatywypiecipol.blogspot.com/
cieszę się, że przepis idzie dalej;)
UsuńOdchudzona wersja? A jest tu z czego odchudzać?
UsuńPycha :D Zimą tylko worek ryżu, taki słoiczek i extra obiad :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie sosy :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńmiałam wielką ochotę zrobić kilka słoiczków takiego sosu, ale w tym roku muszę obejść się niestety smakiem
OdpowiedzUsuńTak, tak - to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie sosy. Super!
Chętnie, chętnie się skuszę.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńIle mogę taki sos trzymać w piwnicy?
OdpowiedzUsuńdo następnego sezonu stoi bez problemu, dłużej nie wiem, bo wolę co roku robić świeże zapasy;)
Usuńhej hej ;) super przepis ;) mam tylko kontrolne pytanie, czy nie potrzeba pasteryzacji ?
OdpowiedzUsuńnie pasteryzuję. Nakładam gorący sos od razu do słoików, wtedy nie potrzeba pasteryzacji.
Usuń20 kg sosu czeka na zimę :) dziękuję za przepis ;)
Usuńwow! ilość robi wrażenie;)
Usuń