Świeże warzywa można kupić w marketach przez cały rok. Jednak żadne pomidory czy ogórki w grudniu nie będą smakowały tak, jak te prosto z grządki. Dlatego teraz zamykam w słoikach smaki lata:) I choć aromat świeżego ogórka jest nie do pomylenia, to kilka słoików kanapkowych ogóreczków obowiązkowo musiałam zrobić. Jak sama nazwa wskazuje - idealnie się nadają do kanapek i wszelakich burgerów. Te charakterystyczne plastry są słodko-kwaśne, z lekkim posmakiem curry i o pięknym żółtym kolorze. Ot, takie specjalne kanapkowe:)
Do ich przygotowania lepiej wybierać ogórki młode, z jak najmniejszymi ziarenkami oraz jednakowej długości (najlepiej żeby były trochę niższe, niż słoiki).
Polecam również inne przepisy na przetwory z ogórków:
Ogórki kanapkowe do słoików
Składniki (na 7 słoików 400ml):
2 kg ogórków
zalewa:
2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki octu
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki curry
1 posiekany ząbek czosnku
dodatkowo na każdy słoik:
0,5 łyżeczki gorczycy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 nieduży listek laurowy
opcjonalnie: ostra papryczka
Ogórki umyć, odkroić piętki, ostrym nożem pokroić w podłużne plastry o grubości ok 3mm. Na dno każdego słoika wsypać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy (oraz ostra papryczkę, jeśli wolicie pikantne smaki), pionowo włożyć plastry ogórków.
Składniki zalewy zagotować, zalać ogórki, słoiki zakręcić.
Dno garnka wyłożyć bawełnianą ścierka, w garnku ustawić słoiki. Zalać gorącą woda do wysokości 3/4 słoika, podgrzewać, aż woda się zagotuje. Od tego momentu pasteryzować przez 7 minut*, następnie słoiki wyciągnąć, ustawić na desce, przykryć ręcznikiem i pozostawić do ostudzenia.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!
*większe słoiki np. 700ml pasteryzować 10 minut.
2 kg ogórków
zalewa:
2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki octu
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki curry
1 posiekany ząbek czosnku
dodatkowo na każdy słoik:
0,5 łyżeczki gorczycy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 nieduży listek laurowy
opcjonalnie: ostra papryczka
Ogórki umyć, odkroić piętki, ostrym nożem pokroić w podłużne plastry o grubości ok 3mm. Na dno każdego słoika wsypać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy (oraz ostra papryczkę, jeśli wolicie pikantne smaki), pionowo włożyć plastry ogórków.
Składniki zalewy zagotować, zalać ogórki, słoiki zakręcić.
Dno garnka wyłożyć bawełnianą ścierka, w garnku ustawić słoiki. Zalać gorącą woda do wysokości 3/4 słoika, podgrzewać, aż woda się zagotuje. Od tego momentu pasteryzować przez 7 minut*, następnie słoiki wyciągnąć, ustawić na desce, przykryć ręcznikiem i pozostawić do ostudzenia.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!
*większe słoiki np. 700ml pasteryzować 10 minut.
bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńobserwuję
Na takie ogóreczki to ja bym miała ochotę :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńZnam i bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńz przyjemnością bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie poszukuję fajne przepisu na ogórki. A tu proszę... Chyba się skuszę.
OdpowiedzUsuńWarto zrobić :)
Pozdrowionka cieplutkie :)
Uwielbiam je, ale nie robiłam jeszcze sama. Wysyp ogórków akurat jest zawsze w czasie gdy pomimo urlopu już przygotowuję się do pracy, rady, plany itd.
OdpowiedzUsuńMy już zaprawianie ogórków mamy na szczęście z głowy :) Teraz tylko reszta buraków i cukinie nam zostały :D
OdpowiedzUsuńOj tak ogórki w zimie będą jak znalazł :-)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, są pyszne
OdpowiedzUsuńRobię je już trzeci rok z rzędu, są pyszne do kanapek
OdpowiedzUsuńteż je lubimy na kanapki:)
UsuńBardzo smaczne
OdpowiedzUsuńRobiłam w tamtym roku ok.20-25 słoiczków to do zimy zostało pare 😂 jutro zrobie znowu :) Dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuńcieszy mnie, że mają takie wzięcie;)
UsuńCzy można robić z ogórków szklarniowych?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam robić ze szklarniowych, nie wiem jakie one są w przetworach, czy np. nie za miękkie.
UsuńKradnę przepis i jutro zabieram się do roboty. Koniec z kupowaniem!
OdpowiedzUsuńbardzo polecam, u nas tez będzie robiony zapas;)
Usuń