Młoda kapusta smakuje pysznie w każdej postaci - czy to zasmażana z koperkiem, czy zapiekana, w surówce czy w bigosie, w zupach. Postanowiłam przełamać nieco tradycyjny przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:)
Polecam również inne przepisy na dania z kapusty:
- Bigos z młodej kapusty
- Młoda kapusta z pomidorami
- Młoda kapusta z chorizo
- Modra kapusta
- Leniwe gołąbki (bez zawijania)
- Brukselka z orzechami
Zupa krem z młodej kapusty
Składniki (na 4 porcje):1 nieduża główka młodej kapusty
ok 700ml bulionu warzywnego albo drobiowego
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki oliwy
ok 7cm pora (biała i jasnozielona część)
pęczek koperku
100g wędzonego surowego boczku pokrojonego w plastry
4 łyżki pestek słonecznika
sól
pieprz
olej dyniowy
opcjonalnie: śmietana lub jogurt grecki
Por pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo.
W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i masło, zeszklić por, dodać kapustę i podsmażyć chwilę. Zalać gorącym bulionem, żeby kapusta była prawie cała przykryta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku.
Kapustę zmiksować blenderem na kremową zupę, dodać posiekany koperek i jeszcze raz krotko zmiksować. Jeśli zupa będzie za gesta, można dolać trochę bulionu.
Plastry boczku ułożyć na wyłożonej papierem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 5-7 minut, aż będzie chrupiący. Na drugiej blasze rozsypać pestki słonecznika, podpiec w piekarniku razem z boczkiem. Pestki można również uprażyć na suchej patelni.
Zupę przelać do miseczek, na wierzchu położyć plastry boczku, posypać prażonymi pestkami, skropić olejem dyniowym. Można również podać z kleksem śmietany lub jogurtu.
Smacznego!
Ojej jak pięknie wygląda Twoja zupka. Z chęcią wpraszam się na miseczkę :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniale wygląda, z chęcią bym wypróbowała.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niesamowicie apetycznie :) Świetny pomysł na pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńnie spotkałam się z kremem z kapusty, pysznie brzmi :)
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny, wart wypróbowania!
OdpowiedzUsuńWiele dobrości! Tak, jak lubię.
Zupa z młodej kapusty najwyższej klasy!
Pozdrawiam! :)
Chrupiący dodatek idealnie pasuje do takich zup :D
OdpowiedzUsuń