Racuchy z rabarbarem to nasz must eat o tej porze roku. Kalorii nie liczę, jak nie liczę też ilości zjedzonych racuszków, gdy ręka sama sięga po kolejny, i kolejny, i jeszcze jeden... Rumiane, oprószone cukrem pudrem, ze świeżo ugotowanym dżemem truskawkowym albo po prostu maczane w syropie klonowym i popijane mlekiem - tak smakują najlepiej!
Polecam również inne przepisy na racuszki:
Racuchy z rabarbarem
Składniki (na ok 20 sztuk):
2/3 szklanki mleka
2 małe jajka
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru
10g drożdży
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka spirytusu
3-4 łodygi rabarbaru
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Mleko lekko podgrzać. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko,
pokruszone
drożdże, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę i wymieszać na jednolite
ciasto (można mikserem z hakami). Pod koniec mieszania wlać spirytus. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dolać
odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - dosypać trochę mąki. Ciasto powinno
mieć
konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Rabarbar pokroić w 0,5cm kawałki.
Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, wymieszać z rabarbarem.
Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, wymieszać z rabarbarem.
Na
rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie,
nabierać ciasto i wykładać na patelnię. Smażyć ok.
minuty
na średnim ogniu pod przykryciem, odwrócić. Po
usmażeniu racuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku,
posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Kwaśny rabarbar z syropem klonowym to jest to :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie racuchy :D
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem jeszcze nigdy nie robiłem - świetny pomysł! ;)
OdpowiedzUsuńz rabarbarem jeszcze nie robiłam, super pomysł:)
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła ☺
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie racuszki :) Pychota :)
OdpowiedzUsuńRacuchy drożdżowe uwielbiamy w każdym zestawieniu, czy to z rabarbarem czy jabłkiem lub choćby bez niczego - pyszne!
OdpowiedzUsuńRacuchy prezentują się rewelacyjnie! Takie z rabarbarem muszą smakować wyśmienicie <3
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Uwielbiam racuchy! mniam!
OdpowiedzUsuńAleż pyszne racuchy.
OdpowiedzUsuńNo i są moje ukochane rabarbarowe smaki.
Zjadłoby się.
Pozdrawiam serdecznie. :)
oj sięgnęłabym po 2 albo i 3 tak pysznie się do mnie uśmiechają :)
OdpowiedzUsuń