Gnocchi albo inaczej włoskie kopytka, maja charakterystyczny kształt, a przepisów na nie jest tyle, ile gospodyń. I choć tradycyjnie robione są z ziemniaków i mąki, całkiem jak nasze kopytka, to spotkać można również wersje z serem, warzywnym pure, szpinakiem. Gnocchi maja charakterystyczny kształt z rowkami na wierzchu. Do ich formowania używa się specjalnej deseczki, na której paluszkiem zwijane są kawałki ciasta. Nazwa gnocchi to liczba mnoga od słowa gnocco, co oznacza "grudę", ale wymówienie tej nazwy sprawia czasem nie lada wyzwanie. Czasem słyszę gdzieś na ulicy albo w restauracji różne wersje typu gnoczi, gnoki, gnokczi, ale żeby zabłysnąć w towarzystwie lub przed kelnerem wystarczy po prostu powiedzieć "niokki" [ˈɲɔkki].
Proste, prawda? Tak samo prosty jest dzisiejszy przepis na gnocchi w sosie pomidorowym zapiekane z serem. Roboty przy nim niewiele, zwłaszcza gdy sięgniemy po gotowe kopytka i najlepszy domowy sos pomidorowy. Jak ja lubię takie obiady!
Polecam również przepisy na inne włoskie dania z makaronem
- Lasagne
- Tradycyjna carbonara
- Pasta alla norma sicilana
- Spaghetti z pesto
- Muszelki (conchiglioni) nadziewane serem
- Ravioli w kurkami i kurczakiem
- Tagliatelle z krewetkami i pomidorami
- Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem
- Tagliatelle z krewetkami w winie
- Makaron z warzywami w winnym sosie
Składniki (na 2 porcje):
300ml sosu pomidorowego*
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść liści bazylii
1 op. gnocchi Hilcona (250g)
3 łyżki tartego sera (mozzarella albo żółty)
1 łyżka oliwy
opcjonalnie: kilka pomidorków cherry
Piekarnik nagrzać do 180stC. Na patelni z żaroodporną (albo zdejmowaną) rączką rozgrzać oliwę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie, wlać sos pomidorowy, zagotować. Dodać gnocchi, podgotować 2 minuty, dodać przekrojone pomidorki cherry, posypać listkami bazylii, serem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok 10 minut.
Jeśli nie mamy odpowiedniej patelni, gnocchi z sosem można przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać bazylią, serem i zapiec.
*Sos pomidorowy można zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Do zeszklonej cebulki i czosnku wlewamy pomidory, gotujemy na małym ogniu ok 5 minut, doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Uwielbiam takie proste obiady!
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie próbowałam jeszcze takiej gnocchi.
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo apetycznie, no i jest takie treściwe. Jak lubię najbardziej.
Trzeba teraz przetestować przepis!
Pozdrowionka :)
Wygląda rewelacyjnie :) Mogę wpaść na obiad? ;)
OdpowiedzUsuńsuper danie w zabiegany dzień:)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy kopytka, więc takie gnocchi też by nam na pewno smakowało :D
OdpowiedzUsuńubóstwiamy wszelkie kluchy, kluseczki i mączne potrawy. Cud, miód i malina :)
OdpowiedzUsuń