Dziś świętują wszystkie Mamy. Sprawcie, żeby ten dzień był dla nich wyjątkowy i pełen niespodzianek. I wcale nie trzeba wydawać miliona monet na drogie prezenty. Wystarczą drobne gesty, które pokażą, że o nich pamiętamy, że je kochamy i dziękujemy za każdą nieprzespaną noc, gorącą lipową herbatę gdy byliśmy przeziębieni, za wydziergany na drutach szalik albo uszytą spódnicę, jakiej nie miała żadna inna koleżanka, za najlepszą pod słońcem szarlotkę i każdą falbankę na pierogach, za to że są zawsze obok, wspierają, dbają, pomagają.
Odwdzięczcie się im dzisiaj, przygotowując na kolację np. takie serniczki z bananami i podziękujcie za dar życia.
Mamuś, kocham Cię!
Polecam także inne przepisy na serniczki z patelni:
- Syrniki owsiane
- Syrniki z mąką ryżową
- Syrniki z czekoladowym nadzieniem
- Syrniki z mascarpone
- Syrniki z patelni
Syrniki bananowe z masłem orzechowym
Składniki (na 10 sztuk):
300g twarogu półtłustego
1 mały dojrzały banan
1 jajko
1 łyżka cukru z wanilią
3 łyżki mąki (plus mąka do obtaczania)
olej lub masło klarowane do smażenia
do podania:
masło orzechowe
syrop klonowy
Banan obrać ze skórki, pokroić w plastry, razem z twarogiem rozgnieść widelcem. Do twarogu dodać jajko, wsypać cukier, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz wymieszać. Nabierać kawałki ciasta wielkości moreli, formować kulki, obtaczając w mące, spłaszczać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, wykładać placki, smażyć na małym ogniu z obu stron na złoto-brązowy kolor (u mnie to trwało po ok półtorej minuty z każdej strony).
Serniczki podawać z masłem orzechowym, polane syropem klonowym.
Smacznego:)
300g twarogu półtłustego
1 mały dojrzały banan
1 jajko
1 łyżka cukru z wanilią
3 łyżki mąki (plus mąka do obtaczania)
olej lub masło klarowane do smażenia
do podania:
masło orzechowe
syrop klonowy
Banan obrać ze skórki, pokroić w plastry, razem z twarogiem rozgnieść widelcem. Do twarogu dodać jajko, wsypać cukier, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz wymieszać. Nabierać kawałki ciasta wielkości moreli, formować kulki, obtaczając w mące, spłaszczać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, wykładać placki, smażyć na małym ogniu z obu stron na złoto-brązowy kolor (u mnie to trwało po ok półtorej minuty z każdej strony).
Serniczki podawać z masłem orzechowym, polane syropem klonowym.
Smacznego:)
Ale mi ochoty narobiłaś na takie placuszki :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńale pychota, zgłodniałam od patrzenia :)
OdpowiedzUsuńWow! Ależ pyszności, wspaniałości :)
OdpowiedzUsuńNo, no - naprawdę super pomysł :)
Nie znam tej nazwy, ale mi się podoba.
Pozdrawiam :)
Kusisz i kusisz różnymi wersjami syrniczków aż w końcu będę musiała je zrobić :)
OdpowiedzUsuńto jeszcze nie zrobiłaś???:)
UsuńRobimy czasem we Wrocławiu kiedy mamy ochotę na sernik xD Pycha
OdpowiedzUsuń