piątek, 5 maja 2017

Schab z ziemniakami z piekarnika

 

Czyżby wreszcie mieliśmy wiosnę? Póki krzątałam się na balkonie sadząc kwiaty, w piekarniku robił się obiad. Tak, tak - sam się robił. Moja rola ograniczyła się do pokrojenia i doprawienia mięsa, obrania i pokrojenia warzyw i ułożenia wszystkiego w worku do pieczenia. Danie niby proste, ale wyszło tak smaczne, że postanowiłam podzielić się przepisem. Nie musicie ściśle trzymać się składników, wszelaka improwizacja jest nawet wskazana - np. można dodać paprykę, pieczarki albo różyczki kalafiora, a mięso doprawić bardziej pikantnie. A, zapomniałabym;) ja do pieczenia wykorzystałam schab ukrojony od strony karkówki, ta cześć schabu jest bardziej miękka i krucha. Oczywiście chuda karkówka również się sprawdzi. Na niedzielny obiad w gronie rodziny albo dla gości - danie doskonałe. Zachęcam do zrobienia;)

Składniki (na 6-7 porcji):
ok. 750g schabu lub chudej karkówki
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
czerwona papryka
3 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu

6 ziemniaków
3 duże marchewki
2 łyżki oliwy
tymianek
sól
pieprz czarny świeżo mielony
opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki

Mięso pokroić na 6-7 plastrów o grubości ok 1,5cm, posypać pieprzem ziołowym, solą, czerwoną papryką, listkami rozmarynu i ostawić na 30 minut.
Ziemniaki i marchew obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchew w większe kawałki.  Warzywa wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem.
Czosnek pokroić w plastry, rozłożyć na mięsie.
Do rękawa do pieczenia włożyć mięso, warzywa, zawiązać z obu stron. Rękaw nakłuć z wierzchu w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 2 godzin w temp. 150stC (czas pieczenia zależy od twardości mięsa - u mnie było gotowe po 1,5 godzinie).
Przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Podawać z ulubioną surówką albo sosem np. jogurtowym.
Smacznego!






9 komentarzy:

  1. czasami tak robię, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Ale wspaniała obiadowa propozycja. Doskonałe smaki.
    Zjadłoby się!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczególnie te warzywka byśmy zajadały :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie obiady, robię podobnie i uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Często tak robię różne mięsa, nasz ulubiony to kurczak właśnie z ziemniakami i marchewką :) zamiast worka używam naczynia żaroodpornego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam aż tak dużego naczynia żaroodpornego:) kurczak się mieści, ale te wszystkie plastry schabu już nie...

      Usuń
  6. pycha ten obiadek uwielbiam zapiekać mięso z warzywami, bo tylko posiekać, zamarynować i obiad robi się sam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj