Szaleję za młodą kapustą. Już za sam kolor kocham ją do ostatniego chrupiącego listka. Teraz jest jej czas. Na swoją z ogródka przyjdzie jeszcze poczekać, ale na straganach pełno jest kruchych zielonych główek, które aż się proszą o kupienie. Ja dwa razy prosić się nie dałam i na obiad miałam smakowite pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem. Pęczotto - pamiętacie tę nazwę? - ponieważ do jego przygotowania używa się kaszy pęczak. I w niecałe 30 minut przy użyciu jednego garnka (no dobra - patelni), mamy bardzo smakowite danie dla całej rodziny. Mniam!
Składniki (na 4 porcje):
300g filetu z kurczaka
2/3 szklanki kaszy pęczak
1/4 główki młodej kapusty
1 cebula
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki zielonego groszku
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki kolendry (rozgniecionej w moździerzu)
sól
pieprz czarny świeżo mielony
mały pęczek koperku
opcjonalnie - 2 łyżki tartego parmezanu
Mięso pokroić w 1cm kostkę, wymieszać z pieprzem ziołowym.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Kapustę poszatkować.
W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i czosnek, wyłożyć mięso, obsmażyć na rumiano z obu stron i odsunąć na bok patelni. Na patelnię wyłożyć łyżkę masła i wsypać kaszę, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte tłuszczem. Wymieszać z mięsem i cebulą, zalać gorącym bulionem (1,5 szklanki), przykryć i dusić na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (ok 12 minut). Jeśli kasza nadal będzie twarda, wlać pozostały bulion, i dusić jeszcze 5 minut. Do kaszy dodać kapustę i groszek, doprawić do smaku, wymieszać i dusić ok 2-3 minut. Pod koniec gotowania dodać pozostałą łyżkę masła, koperek, wymieszać.
Przed podaniem pęczotto można posypać parmezanem.
Smacznego!
Cudowności :) Też bardzo lubimy chrupać taką soczystą kapustkę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :) Super smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię naturalną pęczak i coś mi się wydaje, że sprawdziłby się u mnie wzorowo ten przepis. Pyszności na talerzu. Idealny obiadek!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
jakie oryginalne smaki :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam młodą kapustę i czekałam na nią:) fajny przepis
OdpowiedzUsuńDaj jedną łyżkę, pomogę z jednego talerza :D
OdpowiedzUsuń