środa, 10 maja 2017

Masło orzechowe (arachidowe)

 
 
Przeglądałam ostatnio w sklepie masła orzechowe i przeczytawszy skład na kilku słoikach stwierdziłam, że jednak zrobię sama. Okazało się to nawet prostsze, niż myślałam, a masło smakuje rewelacyjnie. No i wiem, co jem;)
A Wy lubicie masło orzechowe? Z czym go zajadacie najchętniej?


Składniki:
orzechy arachidowe (inaczej: fistaszki, orzechy ziemne)
sól

Jeśli mamy orzechy w skorupkach, najpierw je należy wyłuskać i usunąć czerwone skórki.
Jeśli orzechy nie są prażone, należy je uprażyć, dzięki temu masło będzie miało bardziej intensywny smak i ładniejszy kolor.
Piekarnik nagrzewamy do 180stC. Orzechy wykładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy.
Orzeszki wsypujemy do blendera lub malaksera, miksujemy ok 5 minut, aż powstanie jednolita masa, a z orzechów zacznie wytwarzać się olej. Masło solimy do smaku, miksujemy lub mieszamy, przekładamy do słoika.
Jeśli chcemy uzyskać masło crunchy (z kawałkami orzechów), po uprzednim zmiksowaniu, kiedy orzechy są już drobno zmielone, odkładamy ok 2 łyżek, a resztę miksujemy na masło, solimy i mieszamy razem z odłożonymi wcześniej orzechami.
Od razu po miksowaniu masło jest płynne, po schłodzeniu w lodówce staje się bardziej zwarte, smarowne.
Masło przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Po jakimś czasie na powierzchni masła może zbierać się olej, to naturalne:) wystarczy wymieszać masło.
Smacznego!



15 komentarzy:

  1. ja najchętniej jem po prostu z chałką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma życia bez masła orzechowego <3 A z bananem, czekoladą czy dżemem porzeczkowym to już w ogóle raj na ziemi :D

    Zapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masło orzechowe musi być ;) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam o domowym maśle orzechowym, ale nigdy nie robiłam.
    Musi pysznie smakować. Spróbuję kiedyś, jak się dorobię lepszego blendera.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym przypadku dobry blender lub malakser to podstawa. Musi być naprawdę wytrzymały;)

      Usuń
  5. Konsystencja idealna :) Uwielbiam <3
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. chętnie bym takie zrobiła, ale niestety nie mam porządnego blendera/malaksera. Aczkolwiek to masło ciągle wisi na mojej liście do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Próbowałam kiedyś zrobić masło orzechowe w domu, ale nie bardzo mi wyszło. Na pewno kiedyś spróbuję jeszcze raz :) Twoje prezentuje się idealnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co poszło nie tak? trzeba go dłuuugo miksować, aż orzeszki będą kleiste i zacznie się oddzielać olej. Spróbuj kiedyś jeszcze raz:)

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiiam masło orzechowe, ale nigdy nie miała odwagi własnoręcznie go przygotować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Na rynku jest sporo firm, ktore oferują uczciwy produkt za uczciwą cenę.Dostępne między innymi w sklepach dla kulturystów. Połuskać to ja sobie mogę przy piwku, a nie 2 kilo a potem spalić blender żeby mieć słoik masła. Pozdraeiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie polecam mielić od razu 2kg, najwyżej 500g. Mój blender wytrzymuje

      Usuń

Drukuj