Warto mieć w swoim "repertuarze" przepis na ciasto, które jest szybkie i niezawodne. Dla mnie takim ciastem jest jogurtowe, które w zależności od dodatków za każdym razem zmienia smak, ale jeszcze nigdy nam się nie znudziło i zawsze znika do ostatniego okruszka.
Tym razem cytrynowa wersja z jabłkami, malinami i makowymi piegami:)
Składniki:
280g mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki maku
2 jajka
200ml jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
100ml oleju
2/3 szklanki cukru
skórka otarta z cytryny
sok z połowy cytryny
2 jabłka (szara reneta lub antonówka najlepiej)
garść malin (mogą być mrożone)
Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem, sokiem i skórką z cytryny.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, razem z makiem wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie.
Jabłka obrać, przepołowić, wydrążyć gniazdo nasienne, każdą połówkę pokroić w ósemki.
Tortownice 24cm (lub formę 22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, w ciasto włożyć kawałki jabłek i maliny.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.
Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę.
Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Słodkiego tygodnia!
Cudowne ciasto, a jego atuty: szybkość i niezawodność :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je.
OdpowiedzUsuńJogurtowe! Pycha. Na pewno nie jest to propozycja, którą jadam często w zimowych miesiącach, ale gdy wiosna, lato nadchodzi... zdecydowanie częściej kuszę się na takie pyszności.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię.
Pozdrawiam! :)
proste, pyszne, obłędnie piękne:)
OdpowiedzUsuńPrzepisy na takie proste i szybkie w przygotowaniu ciasta już nie raz uratowały mi życie. Ciasto prezentuje się rewelacyjnie :) Na pewno nie odmówiłabym kawałka takiego ciacha :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię - proste i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńbo takie proste ciasta do których można wszystko wrzucić są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMakowe piegi są tutaj niezwykle urocze :)
OdpowiedzUsuńnastępnym razem spróbuję zmielić mak, będzie bardziej piegowate;)
UsuńCiasta jogurtowe są niezwykle delikatne :) To wyglada super!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
To ciasto, które nigdy się nie nudzi :)
OdpowiedzUsuńPisałam już, że uwielbiam w każdej wersji Twojego jogurtowca?
OdpowiedzUsuń