Szukacie pomysłu na szybki obiad? U mnie na patelni wylądował bakłażan, soczewica, pomidory oraz jajka. Tak przygotowany bakłażan z pomidorami i jajkiem jest pyszny. Samo danie jest na tyle sycące, że sprawdzi się również jako obiad.
Polecam również inne przepisy na dania z jajkiem w roli głównej:
- cilbir- jajka po turecku
- kanapki z grzybami i jajkiem
- jajka po meksykańsku
- omlet z mozzarellą i pomidorami
- szakszuka z serdelkami
- szakszuka
Bakłażan z pomidorami i jajkiem
Składniki (na 2 porcje):1 bakłażan (ok 300g)
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy
4 jajka
oliwa
sól
pieprz czarny świeżo mielony
słodka wędzona papryka
oregano
natka pietruszki lub rukola
Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w 1cm plastry, posypać solą i odstawić na kilkanaście minut (pozwoli to pozbyć się goryczki). Następnie plastry opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
Na dużej szerokiej patelni rozgrzać ok 3 łyżek oliwy, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek i po minucie smażenia odsunąć na boki patelni. Na patelnię wrzucić bakłażany, smażyć mieszając ok 5 minut, dodać pomidory i dusić kolejne 5 minut. Wsypać soczewicę, doprawić do smaku. Warzywa odsunąć, robiąc 4 wgłębienia. Wbić jajka, oprószyć solą i pieprzem, przykryć i smażyć, aż białko się zetnie. Jajka można również usmażyć osobno na niewielkiej ilości oleju. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub rukolą.
Smacznego!
uwielbiam takie dania z jednego garnka czy tam patelni :)
OdpowiedzUsuńlubię takie obiady na wiosnę :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie dania☺
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na smaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńNie znam kompletnie tego przepisu. Pierwsze słyszę.
OdpowiedzUsuńWydaje się bardzo fajny i smaczny. Lubię bakłażany :)
Pozdrowionka :)
Pyszne jedzonko, aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńChętnie byśmy spróbowały i w końcu przekonały się do bakłażana :D
OdpowiedzUsuńDanie pyszne i sycące :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym, niech tylko dorwę bakłażana.
OdpowiedzUsuń